Sunday, January 06, 2008

Sequels, Prequels, Spin-Offs...

Я кажи, чувствал ли си се някога измамен? Тъкмо си прочел някоя книжка или си изгледал някое филмче и си викаш - ехааа, колко готино! И след време разбираш, че освен това дето си си гледал или чел има още много по темата, за което ти дори не си и подозирал! И си казваш "Мамка му, защо никой не ми е казал, че ги има тия неща?! А аз си мислех, че съм изгледал/изчел всичко!". И се оказва, че разните неща, за които ти никога не си подозирал ги няма издадени в родната ти България, и изобщо са почти или напълно неоткриваеми...

Тъкмо щеше да излиза навремето Тим Бъртънската "Планета на Маймуните", и аз тогава вече човек с нет, викам я чакай да се поразровя да прочета това-онова... Знаех само, че ще е римейк на умопомрачителната класика с Чарлтън Хестън от 1968, която ми отнесе главата когато я гледах по БНТ... Знаех, че въпростана красика пък е по книга... И изведнъж откривам, че след "Planet of the Apes" (1968) следват "Beneath the Planet of the Apes", "Escape from the Planet of the Apes", "Conquest of the Planet of the Apes" и "battle for the Planet of the Apes", барабар с игрален и анимационен сериал, да ен говорм за сапътстващите ги романизации и стотици комикси...

Или това, че по БНТ са излъчили от CFI едва първите 3-4 сезона на "КОстенурките Нинджа", а те са общо 10!!!

Подобно беше усещането ми и когато пак преди доста години научих, че освен класическата Трилогия и новоизлизащите първи три епизода на Star Wars има още два филма ("Ewok Adventure: Caravan of Courage" и "Ewoks II: Battle for Endor", вторият го бях гледал от квартална видеотека перди много време) и два анимационни сериала ("Ewoks" и "Droids") извън Сагата, но във същата вселена. Е, ако знаех и колко романи, комикси, игри и пр. има още съвсем щеше да ми се завърти главата!!!

Но айде, това беше преди доста време, сега с филмите работата е сравнително лесна, повечето неща за които можете да се сетите ще си ги намерите ако не другаде, то в нета. И комикси се сканират масово, само да ти се рови да си ги търсиш. С книгите вече, виж, работата е по-различна, особено с тия дето не са англоезични...

Не знам на колко съм бил, ама бодро си крачех между лавиците на детския отдел на градската библиотека... И какво виждат очите ми? Ено Рауд, "Маншон, Полу-обувка и Мъхеста Брада...." ама не това, дето аз съм го чел ами някакво друго! Това дето аз го имах бяха две книжки в една, първата как се разправят с котките, втората си имаха неприятности с плъховете... Е, в тая път Маншон го отвличаха вълци в една гора! И защо по дяволите в училищее като я учехме тая книжка никой не ми е казал за нея? Щото и те не са знаели за нея! А то даже и още има. И защо като са ги издавали не са ги издали всичките?!?

Д-р Дулитъл на Хю Лофтинг примерно е общо 12 томчета...

"Магьосникът от Оз" продължава в "Страната на Оз", и след това в почти неоткриваемата "Озма от Оз". Е да, ама след тях Л. Франк Баум има още 11 книжки от поредицата Оз, а след него други автори продължават и заглавията са общо над 40!!!

"Ама как така над 40?!? O_O" - смаяно ме пита AIKIDO преди няколко дена, когато й споделях възмущението си от тоновете непреведени, неиздадени и неизвестни неща у нас.

"Ами ей така" - отвръщам и и paste-вам линк - http://en.wikipedia.org/wiki/The_Oz_books

Научил си се да четеш, тръгнал си на училище, дали са ти списък с препоръчителна литература за лятото... Поне от 1 до 4 клас почти всички книжки бяха яко готини. Сред тях вероятно с особено удоволствие си спомняш "Пипи Дългото Чорапче" и трилогията за Карлсон на моята любима писателка Астрид Линдгрен... А на Астрид Линдгрен и половината творчество дори не е издавано в България! Знаеш ли, че за Пипи Дългото Чорапче всъщност книжките са не една, а ШЕСТ? От които какво точно е издадено - не зная! Аз имам "Пипи дългото чорапче" (която като нищо навремето може да са събрали в нея 2 или 3 книжки и да са я пуснали като една в България) и "Пипи устройва плячкосване на Коледната елха" (която отново е поста неизвестна и трудно откриваема). С Емил от Льонеберя работата е почти същата.

И понеже в понеделник (УТРЕ!) имам проклет изпит по проклета Американска литература, ровя се из нета и чета разни неща за разни автори и разни произведения... или поне за ти, които са ми интересни и ми харесват, щото не мога просто да се насиля да се разправям с неща дето не ме кефят поне малко. И ето на, чета си аз за Марк Твен, за Том Соьер и Хък Фин... И изведнъж WTF!!! Значи, ти си мислиш сигурно, че първо е "Приключенията на Том Сойер" и после "Приключенията на Хъкълбери Фин", нали? Е, да ама не! Щото освен тях после имало още - "Tom Sawyer Abroad" (1894), and "Tom Sawyer, Detective" (1896), че и още три, които останали недописани и били издадени посмъртно - "Huck and Tom Among the Indians", "Schoolhouse Hill" и "Tom Sawyer's Conspiracy".

Е, кажи сега, как да не се дразниш, а?! Направо си е обидно спрямо читателя, ако питаш мен. Кефиш се на нещо, фен си му, и си мислиш че те това е и повече няма и после хопа - нови хоризонти! И отвътре почва да те гложди едно текова, терсене ти е... Кофти работа. Ето за това ме блазнят така разни pack-ове и complete collectors ultimate editions. че е та тва е всичко и повече няма и да искаш!

2 comments:

Bla said...

Мхм, френчайзите са опасна и безкрайна зарибявка. :)

Mimz said...

Ти ме хвърли в тъча с Магьосника от Оз (не го харесвам особено, но все пак) и Пипи. Никога не съм се замисляла има ли още.