Monday, March 08, 2010

"Комиксът на съвременния екран" - бедствие в 120 страници.

"Комиксът на съвременния екран" - брей че интересна тема за книга! Че и българска на всичкото отгоре! Похвално е, че някой се е захванал да изследва и пише по подобна тема, за кино се намира това-онова, но комикс-литература у нас почти липсва. Д-р Радостина Нейкова изглежда е обхванала доста неща, от зараждането и развитието на комиксите, през игрални и анимационни екранизации, охо, не само супергеройски неща но и френски и белгийски комикси, брей, че и манга и аниме... А, и за обратния ефет - комикси по филми също е писала... И така, нищо неподозиращият читател току виж прежалил 12 лева...

Комиксът на съвременния екран - Радостина Нейкова - книга


НЕ КУПУВАЙТЕ ТАЗИ КНИГА!!! ДОРИ НЕ Я ЧЕТЕТЕ!!!

Случайът е точно тип "Да се смееш ли, да плачеш ли".

Уверявам Ви, никога през живота си не съм чел толкова некомпетенто написано нещо, изпълнено не само с правописни, но и купища фактологически и смислови грешки. Книгата е зле структурирана, даваща откъслечни и почти произволно нахвърляни откъси от информация, чопнати от тук и там. Личи си, че авторката няма дори елементарна обща култура за това, с което се е захванала. В книгата ще се сблъскате с бисери от рода на "Батман се придвижва по покривите с помощта на паяжината, която изстрелва от костюма си" или "Хълк е хирургически създаден гигант с неразрушим метален скелет". Бих се хванал да извадя всички грешки и откровени глупости от книгата, но те са просто твърде много. Има ги на почти всяка страница, а често са и по няколко на страница.

Копирани изречения от къде ли не, зле преведени части от чужди статии... За човек, който има поне малка представа от комикси и кино, тази книга не представлява никакъв интерес, защото няма да Ви каже почти нищо ново. Произволни факти, които дори не илюстрират адекватно темата по която се пише са примесени със завъртяни критически ала-бали за визия, движение, композиция и пр.А ако нямате представа от тези неща - тази книга си е направо опасна, понеже рискувате ако повярвате на нещата написани вътре да научите куп погрешни факти. Да го кажа така - то е като да гледаш Inglorious Bastards и да си мислиш, че е документален филм за Втората световна.

Не само че няма да добиете представа за комиксите и техните екранизации, но дори ще се объркате още повече. Тази книга е под всякаква критика. Нуждае се не просто от основна редакция, а направо от пренаписване.

Ако се интересувате от подобни теми, обърнете се към Уикипедия (и без това значителна част от книгата идва направо от там) и други източници, информация по темата не липсва в интернет.

Пълен смях - http://www.prosveta.bg/?go=events&p=detail&eventId=11

За да не продължават да стават за резил, издателите и хората зад тази книга трябва просто да я изтеглят от всички книжарници и библиотеки и да рекиклират хартията незабавно.

2 comments:

lammoth said...

хаха, ако е такава пародия може верно да си я купя и да се посмея на булшитовете там.

fan4battle said...

А аз да взема да си помисля че има българско теоретично изследване на комиксите... да разбирам че няма да ми послужи за research-a..