Tuesday, June 22, 2010

Бисери из "Комиксът на съвременния екран"

Ако не сте чели предишния пост по повод тази книга... ЧАСТ 1

А сега напред към бисерите!

стр.18 - "Началото на 20те и 30-те години.... На сцената излизат герои, които се притичват на помощ на хората и, разбира се, имат свръх-човешки способности. Такива са Батман, Фантом, Дик Трейси, Спайдърмен и др."

Нито Батман, нито Дик Трейси имат каквито и да било свръх-сили. И двамата герои са детективи, разчитащи предимно на интелекта си. Батман носи маска и е класически супер-герой, но това не означава че притежава и супер-сили. Батман се появява през 1939, така че е далеч от началото на 30-те но да не издребняваме. Виж вече Спайдърмен се появява през 1962, и той е ново поколение герой, от нова ера на комиксите.

"Типажът му (на Флаш Гордън) е създаден като конкурент на вече придобилия известност Бък Роджърс, но много скоро го надминава по популярност... Последват го Капитан Марвъл и Капитан Америка, Супермен, Батман, Хелбой и всички останали познати и до днес герои."

Приключенията на всички изброени - Капитан Марвъл и Капитан Америка, Супермен, Батман, Хелбой - се развиват на основно Земята. През 30-те и 40-те, в зависимост от актуалната поличитеска и социална атмосфера, героите се борят срещу гангстери и престъпници, а по-късно се включват и във Втората Световна Война срещу нацистите.

Флаш Годрън е друг тип герой, той не е супергерой, и не е последван от никой от долу изброените. Неговите приключения са в космоса, той не носи маска, няма свръх-сили, той е герой на приключенската научна фантастика, в стила на Бък Роджърс, Джон Картър на Едгар Бъроуз, Командо Коди и ред други. Ако е последван от нещо до наши дни, то това са "Междузвездни Войни".

Хелбой, се появява през 1993 в комикси на Дарк Хорс (компания, която се появява 1986), и изобщо не знам как името му е в този списък! Не само, че е от друга епоха, но той няма и НИЩО ОБЩО с Флаш Годрън.

стр.31 - "Поредният филм, който се опитва да запази спецификата на изображението в киноварианта си е "Небесният капитан и светът от утре". Направен отново по комикс на "Марвъл"...

Филмът НЕ Е ПРАВЕН ПО КОМИКС! Филмът е приключенска фантастика в стила на Флаш Гордън, типичния за 30-те и 40-те pulp fiction / sci-fi adventure. Не само, че не е по комикс, но и да се споменава "Мървъл", когато основно вдъхновение за града от филма е ретро-футуристичната визия на Готъм Сити от комиксите на "Ди Си", е просто абсурдно.

стр.41 - "Невероятният Хълк... Той е превърнат хирургически в огромен гигант с неразрушим скелет..."

Пълен абсурд! Хълк е алтерегото на Брус Банър, резултат от инцидент с гама-радиация. Когато той изгуби контрол над себе си в последствие на силен гняв (или понякога непосредствена заплаха, предизвикваща ярост от безсилие или приток на адреналин в кръвта). Хирургически създаден и с неразрушим скелет е Wolverine от комиксите X-Men.

стр.45 - "Батман става банален безполов образ..."

БЕЗПОЛОВ?! По дяволите!!

стр.46 - "Един от вариантите е опростеното флашово движение в игрите за деца като Cobbebor Caper..."

Да уточня, че името на играта е The Cobblepot Caper. Cobblepot е фамилията на Човека-Пингвин от Батман.

Какво общо с екранизацията на комиксите имат споменатите компютърни игри? И ако ще се говори и за игри, защо безцелно се споменават произволни заглавия? Въпросната игра не е нищо повече от безобидна занимавка за посетителите на сайта на Cartoon Network, използваща на готово дизайна на Джеф Матсуда от сериала The Batman. Защо изобщо се говори за тази игра? Защо не за самия сериал като екранизация на комикс?

стр.47 - "Батман отново бяга, лети, скача, вдига се нагоре посредством нишка от паяжината си..."

МОЛЯ?! Батман и паяжина?!?


стр.95 - "Може би най-вълнуващ е примера с филма "Междузвездни Войни". Комиксовите книги в областта на фантастиката се разделят според годините на излизане на поредицата на BBY и ABY (Като BBY обозначава периода преди Battle of Yavin, завършващ "Междузвездни Войни. Епизод ІV: Нова надежда", а ABY - периода след това)"

Нека обясня, че става въпрос за Битката при Явин, или по-точно финалния сблъсък между Империята и Бунтовниците в "Нова надежда", когато е унищожена първата Звезда на Смъртта. Въпросните обозначения се използват във хронологията на галактиката на Междузвездни Войни, за да обозначат КОГА СЕ РАЗВИВА ДЕЙСТВИЕТО на историята. Аналог на нашето Преди/След Христа, или Новата Ера. Съкращението е хронологичен термин използван в историите от "Междузвездни Войни", и се отнася за всичко - филмите, анимационните сериали, стотиците романи и комикси, десетките компютърни игри, и всичко останало, което по някакъв начин разказва история от и доразвива вселената на "Междузвездни Войни".

стр.96 - "персонажа на Анакин (Дарт Вейдър), който често се бори с герои, доближаващи го по сила, като Дарт Реван и Марка Рагнос."

Дарт Вейдър НИКОГА не се е борил с нито един от двамата.
Марка Рагнос е древен Ситски лорд, който живее около 5000 години преди битката при Явин, когато живее Вейдър.

Дарт Реван се появява за първи път в компютърната игра "Knights of the Old Republic" - около 4000 години преди Вейдър.

No comments: