Monday, February 18, 2008

ПалеоИдилия

24.11.2007
Татко взе мен и брат ми на екскурзия до Бачково и Асеновград. Обрули ни студения вятър, ядохме 25 сантиметрови кебапчета, и изобщо... Изкарахме си прекрасно! Вярно, че не остана време за Асеновата крепост, но пък за сметка на това се въоръжих с фотоапарат и любимата ми шапка Jurassic Park и си направих дълга експедиция сред скелетите в Музея по Палеонтология! :)

Прехласнато обикалям между витрините...


Вероятно не съм се чувствал по този начин от както през далечната 1993 татко ме заведе в Кино "Космос" на "Джурасик Парк"... или през 1997 когато ме заведоха в един парк със модели на динозаври в реални размери в Германия... - някаква неописуема радост примесена с детинско удивление и очарование :)

И разбира се гордостта на експозицията...

ДЕЙНОТЕРИУМЪТ!

Открит е през 1965г. в местността "Кулну-Дере" край село Езерово, Първомайско, от учителя по биология и настоящ уредник на музея Димитър Ковачев. За изваждането на скелета на гигантското хоботно е организирана експедиция от катедрата по Палеонтология къл Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" под ръководството на чл.кор.проф. д-р Васил Цанков. Реставрацията е извършена от ст.н.с. Иван Николов.

Това е най-запазеният от известните до момента скелети на Дейнотериуми в света! Оригиналът е изложен в Музея по Палеонтология към СУ (този тук е негово точно копие).

Един от най-огромните бозайници крачели някога по земята, Дейнотериумът (Deinotherium - "terrible beast") е живял преди повече от 6 милиона години. Предполага се, че е обитавал наситени с растителност заблатени местности, а широките му ходила (подобно снегоходки) са го предпазвали от затъване. Ако ви е трудно да си го представите приживе...

Размерите на скелета са повече от внушителни - висок е 4,65 метра и е дълъг 6.80. Тежестта по всяка вероятност е надминавала 10 тона. Така написани ви се струват просто като големи числа, но повярвайте ми - едва пред самия фосил осъзнаваш колко ГОЛЕМИ са всъщност. Винаги съм се впечатлявал от документалните филми и илюстрациите в енциклопедиите, но там пред него изпитваш искинско благоговение!

А тук сме с откривателя на скелета - Димитър Ковачев


Дейнотелиумът в Wiki - http://en.wikipedia.org/wiki/Deinotherium

Информация за музея - http://paleoworld.pillax.com/asenovgradbg.html

4 comments:

Bla said...

Палеозойската ера на мен ми е адски скучна, просто не си падам по изчезнали бозайници. Дори пермът е по-як, а той предхожда Мезозоя и повечето му представители са сравнително недорасли, поне в сравнение с дино-представителите на Триас, Юра и Креда. Мечтая си за разходка из музеите в Берлин, Лондон, Улан Батор, Москва и Вашингтон - the real deal, man... The real deal.

PS Дейнотериумът обаче наистина е впечатляващ.

Young_Jedi said...

И аз съм си предимно дино-фен, но уви, в БГ нямаме открити до сега дино-фосили... Не ми остава друго освен да се радвам на това, което има в музея :)

А за този парк в Германия в който бях като малък (края на 1997) - представи си градската градина, но вместо пейчици, цветни лехи и барелефи - огромни скулптури на динозаври в естесвени размери. Имаше сцена с пещерни хора и мамути, но иначе всичко останало си беше предимно от Юра и Креда. Много ми харесаха птеродактилите, закачени на метални поставки над едно езеро, сякаш прелитат ниско над водата. А на брега на езерото - БРАХИОЗАВРИ!!! Най-титаничното нещо, което съм виждал през живота си!

Bla said...

Звучи страхотно. :) Аз съм имал подобни трепети, докато съм обикалял разни музеи из Германия. Спомням си, че се надигнах на пръсти и едвам докоснах предните крайници на един Рекс, а хем експонатът беше "приведен". Неописуем кеф ми доставят тия допотопни дзверуги... Но ти си ме знаеш де. :)

Екскурзии said...

Палеонтологичният музей е уникален за за нашата страна, а вероятно и за Балканите. Заслужава си да се види не само от запленените от палеонтологията, но и от всички. В България Дейнотериум е обитавал Родопите преди около 6-7 милиона години.