Wednesday, April 29, 2009

The Pirates of Dark Water - Intro of the Week #16Watch the episodes here - http://www.youtube.com/profile?user=TheDML&view=videos&start=40

Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Pirates_of_Dark_Water

Androus' Pirates of Dark Water website - the best PoDW place there is!!

Actually, I've already talked about the show a bit, way back when I started my blog :)

And now something greatly outdated, written back in 2001, it was the 10th anniversary of the show and I wrote a tribute article for the "Fantasy Factor" magazine :)

Има някои неща, които всеки от нас иска да вземе със себе си от миналото. Неща ,като комиксите от списание “ДЪГА”, бозата и бутер-баничките в стола или играта на “Cadillacs and Dinosaurus” в някой задимен гараж след училище. Едно от тези неща за мен винаги ще си остане тясната видеотека на село, пълна с лошоозвучени филми, от която с братовчед ми взимахме касети и гледахме през дъждовните следобеди. Повечето от тези филми вече не се намират. Филми като “Eуоките: Битка за Ендор” , “Котаракът Феликс в друго измерение” и “Мишоци-Рокери от Марс”.

Сред касетите по прашните рафтове беше и заглавие, което може би много от вас също си спомнят -“Пиратите от Тъмната Вода” ( или както бе преведено “Пиратите от Тъмния Пролив”). На 25 февруари тази година (2001, LOL) поредицата навърши 10 години, хубав случай да си спомним за нея.

ТЪМНАТА ВОДА ПОГЛЪЩА ИЗВЪНЗЕМНИЯ СВЯТ НА МЕР. САМО РЕН, МЛАД ПРИНЦ, МОЖЕ ДА Я СПРЕ - КАТО НАМЕРИ ТРИНАЙСЕТТЕ ИЗГУБЕНИ СЪКРОВИЩА НА РУЛ. НА НЕГОВА СТРАНА Е МАЛКОНАДЕЖДНИЯТ, НО ЛОЯЛЕН ЕКИПАЖ ОТ СТРАННИЦИ. СРЕЩУ НЕГО Е ЗЛИЯТ ПИРАТ ЛОРД БЛОТ, КОЙТО НЕ БИ СЕ СПРЯЛ ПРЕД НИЩО, ЗА ДА СИ ПРИСВОИ СЪКРОВИЩАТА. ТОВА Е БУРНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ С ПИРАТИТЕ ОТ ТЪМНАТА ВОДА!*
_______________________________________________________________________________________________ *Б.А. Оригиналният текст е “THE ALIEN WORLD OF MER IS BEING DEVOURED BY DARK WATER. ONLY REN, A YOUNG PRINCE, CAN STOP IT – BY FINDING THE LOST THIRTEEN TREASURES OF RUL. AT HIS SIDE IS AN UNLIKELY, BUT LOYAL CREW OF MISFITS. AT HIS BACK, THE EVIL PIRATE LORD BLOTH, WHO WILL STOP AT NOTHING TO GET THE TREASURES FOR HIMSELF. IT’S HIGH ADVENTURE WITH THE PIRATES OF DARK WATER! “.
_______________________________________________________________________________________________

Така започват епизодите на прекрасната анимационна поредица на Hanna-Barbera (след закупуването на компанията, правата вече са на новия собственик – Warner Bros). Още в самото начало сериите се радват на небивал интерес от всякаква публика. Действието се развива на огромната планета Мер, свят необятен и покрит с океани, населяван както от хора, така и от фантастичнии раси и същества. Мер е невероятна кръстоска на оригинално фентъзи с пиратска епопея. Светът е разгърнат и обрисуван мащабно, давайки на зрителя усещане за правдоподобност, което може да се сравни дори с това на “Междузвездни Войни” или Толкиновата земя. Такива мащабни фантастични светове в анимацията до този момент са характерни най-вече за японската манга (така де, АНИМЕ!), въпреки че се срещат, макар и доста по-рядко, сред американските и френските продукции (като пример мога да посоча “Огън и Лед”, ”Легендата за Орин: Преследвач между звездите”, ”Флаш Гордън” или сериите на Transformers, които отново са дело на Hanna-Barbera). Светът на “Пиратите от Тъмната Вода” постепенно се откъсва от епохата на магията, въпреки че тя все още заема значителна част от бита, развива се корабплаването и корабостроенето, типични са причудливите “оръжия-животни”.

Историята накратко - Рен отрасва във фар на брега на морето, отгледан от Джена. Една нощ той забелязва старец, чиято лодка е люшката от бурята и скоро се разбива в скалите. Рен се втурва да помогне. А старецът се оказва не друг, а собственият му баща - Праймъс, кралят на легендарното, но изгубено кралство Октопон. В сетния си час Праймъс дава на сина си напътствия за откриването на магически медальон-компас. Старецът издъхва и вълните го отнасят, преди още младият Рен да осъзнае какво се случва. Джена споделя истината с Рен - той е принцът на Октопон, който трябва да намери 13те съкровища на Рул, за да върне славата на кралството си и да спре загадъчната Тъмна Вода, която поглъща всичко по пътя си, обричайки света на гибел. Почти веднага Рен е отвлечен от Нидлър, симпатичен крилат мутант, и скоро се запознава отблизо с виновника за участта на баща му - лорда на пиратите Блот, който дълги години е държал Праймъс в плен, искайки да заграби съкровищата на Рул. Рен се измъква от Водовъртеж, гигантския галеон на пирата, сприятелявайки се с Нидлър. След куп премеждия принцът се сдобива с компаса - единственият ключ към откриването на скритите артефакти. Към екипажа му се присъединяват самоувереният Айоз и хитрата Тула - и двамата пирати. Започва търсенето на съкровищата, а заедно с него и приключенията на Пиратите от Тъмната Вода.
И така 22 епизода…

Поредицата така и не бива завършена – Рен открива едва 8 от 13-те съкровища, а зрителят никога не вижда как Октопон възвръща славата си. Първите 13 епизода излизат през 1991. Следват по още 4 през 1992 и 1993. Уви, на видео излизат само 4 от епизодите, а като цяло всички биват излъчени по телевизията разделени на по 5 серии всеки. Дали за десетия си рожден ден поредицата няма да получи своя следващ сезон? Да се надяваме! (Е, не стана, така че освен да чакаме покрай 20-годишнината някой да се сети?)

“Пиратите от Тъмната Вода” добива широка популярност. Още през 1991 Marvel Comics пускат серията “Pirates Of The Dark Water”, а Наsbro се заемат с играчките (така наречените на запад action figures). Излиза и видеоигра за SEGA. (има и игра за SNES, известно време след като писах статията ги намерих из нета и изпратих ROM-овете на Androus заедно с подходящите емулатори, хостнати са на сайта и можете да си ги дръпнете от там и да поджиткате :))

А когато става въпрос за такъв необикновен и изпълнен с приключения свят как да не се появи и ролева игра? И тя се появява - за основа й служи небезизвестната система “Advanced Dungeons&Dragons”. Всичко необходимо, за да играете, можете да откриете на адрес: www.deathstar.org/~krlipka/pirates/index.html

Но безспорно най-добрият сайт, на който съм попадал е www.ecomancer.net/podw/index.html. (Това е стария адрес на сайта на Androus) Сайтът е направен от фенове на сериала и наистина си заслужава да се види. Тук можете да намерите както новини, така и историята на всеки един епизод. Има също така и красиви уолпейпъри и иконки, извадки от комиксите, откъси, музика и говор от филмите, както и обширна галерия с рисунки на фенове и художници.

Какво друго ни остава да кажем, освен ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА ПИРАТИТЕ И ПОПЪТЕН ВЯТЪР!

No comments: