Monday, February 15, 2010

Оскари-москари...

В отговор на разни дискусийки, които проведох тия дни с разни хора, кой филм какво заслужава, ей сега съвсем набързо ще мина през номинациите, с кратки коментарченца...

Best Picture:
UP! UP! UP!!!
Не се случва често анимационен филм да попадне в категорията за най-добър филм изобщо. Като си имат отделна категория, анимациите остават все изолирани, сякаш се дават награди за най-добър игрален и най-добър анимационен филм, а не за най-добър фил ИЗОБЩО. Е, често пъти анимациите са най-стойностните номинирани неща изобщо, и при привилегировани конкуренти като мегаломанското творение на Камерън, Чък Норисът на филмите, Avatar (който и без това ще обере всичко от техническите категории), последната прехвалена изцепка на Тарантино и традиционните филми с разни наболели, неудобни, провокативни, политичеси, социални и пр. тематики... Е няма как! I cheer for the underdog!

Главните роли ги попрескачам, щото нещо половината филми там не са ми интересни, а другата половина пък още не съм ги гледал. При второстепенните положението е същото. Тука само да отбележа, че освен мощния спагети-уестърн саундтрак, Christoph Waltz е единственото нещо в Inglorious Bastards което ми хареса. Убийте ме, не знам как тоя филм има 8.4! Ама като се каже за някой филм/режисьор, че е велик и айде, модерно е цялото стадо от салона да му цъкне десятка и да разправя колко е култов...

При анимациите The Secret of Kells е изненадата за мене, иначе всичките филмчета радват, и всяко по свой си начин, така че стига да го имаше тоя вариант, аз бих им раздал Оскари на всичките.

The Imaginarium of Doctor Parnassus държи костюмите, просто ще е срамота да го прецакат.

И това, което събуди у мен недоумение... И аз се кефя на Hans Zimmer, но скрибуцащите цигулки бяха едно от най-дразнещите неща в Шерлок Холмс, и с тяхна помощ Гай Ричи успя да накара викториански Лондон да звучи като цигански катун. (да си кажа и тук, тоя филм е всичко друго, само не и ШЕРЛОК ХОЛМС! Що му не турихте просто друго име на главния герой, и да не ме дразните?!)

При визуалните ефекти нещата са ясни. Добре е когато не са разхитени самоцел, ами са заделили малко парички освен за CGI и за някой сценарист. Някакъв sci-fi ренесанс настъпи, първо нов Star Trek, след него Avatar и Distric 9, а покрай тях и някои по-посредствени но все пак забавни или поне гледаеми фантастики изплуваха (и тука НЕ включвам убиеца на мозъчни клетки Transformers 2)

За Writing - 1:1 мнението ми от Best Picture.

Да споменем също така, че "Светът е голям и спасение дебне от всякъде" беше в девятката, но не стигна до петицата - размина му се номинацията... Но и това никак не е малко постижение! Не се случва често филм, който е едновременно български и гледаем (а тия думички за публиката са станали направо антоними, ако се позамислиш), а тоя си е направо задължителен за гледане!! Разбираем, човешки и преди всичко - позитивен! Най-накрая!

Те това е то, и тая година няма да има голяма интрига при статуетките...

No comments: