Wednesday, February 18, 2009

Star Wars: The Clone Wars - The Way of the Jedi (Decide Your Destiny #1)

Преди седмица си поръчах свежи Star Wars заглавия от нета, между които беше и

Star Wars: The Clone Wars - The Way of the Jedi (Decide Your Destiny #1)Когато гледах за първи път Mighty Morphin Power Rangers преди 15-тина години си казах: Уау! Кой гений е успял да вкара всичките ми любими неща в едно филмче?! Динозаври, роботи и извънземни, че и нинджи в добавка! Чувството сега е нещо подобно - дива детинска радост ме е обзела, че някой се е сетил отново да обедини две мои толкова любими неща като Star Wars и книгите-игри! И какъв съм късметлия, че си имам тая книжка :)

Всеизвестна е моята носталгия по доброто старо време, когато книгите-игри бяха в зенита си и постоянно излизаха нови и нови заглавия, както родни, така и чужди. Мога дълго да говоря по темата, но ще се постарая да не се отплесвам. На родния пазар благодарение на "Плеяда" се появи "Легионът на Отмъстителите" от Джордж М. Джордж (ака Георги Миндизов), която е откровен Star Wars rip-off. Години по-късно "Мега" до колкото знам имаха някакъв договор със "Слънчо". "Слънчо" пускаха романизации по популярни филмови заглавия, а "Мега" по някакъв полу(не)легален начин взимаха някакви права или нещо от сорта и пускаха стратегически игри. Така се появиха двете Mortal Kombat (Смъртоносна Битка) игри, две игри за Батман, една за Пришълеца... както и Star Wars: Космически Завоеватели (отново на Джордж М. Джордж). Играта нямаше мвого общо с филмите, терминологията, имената на планетите, оръжията, дроидите, корабите и всичко останало бяха тотално изсмукани от пръстите, но все пак отгоре пишеше Star Wars и на корицата беше Вейдър! Картите, пионките и всичко останало бяха откраднати едно към едно от PC стратегията Star Wars: Rebellion. Другото попълнение към жанра е направо апокрифно - книга-игра по "Нова Надежда", която двама мои приятели бяха написали и... програмирали! Разпространяваше се от ръка на ръка на 5,25'' дискета. Започваше с рисунка на Люк Скайуокър, която беше невероятно сполучлива за нещо нарисувано с клавиатура на допотопен графичен редактор под DOS! Играл съм я десетки пъти и искрено се надявам дискетата все още да е жива и здрава някъде в кашончето до отдавна изключения "Правец 8", който събира прах под леглото на село...И ето на, след толкова години - една от детските ми мечти се сбъдна :)
Имам си книга-игра по "Междузвездни Войни"!Няколкото изречения на задната корица са достатъчни за да ме запалят окончателно:


Have you ever wanted to be a Jedi Knight? Well, here's your chance. From the chambers of the Jedi Temple you can travel to the forests of Kashyyyk and fight alongside the mighty Wookiees, or you can fly through space and battle bounty hunters in your starfighter. With dozens of paths to choose from, and over twenty-five different endings, there will be a whole new adventure waiting for you with every read.


Автор е Jake T. Forbes, който има опит с ролевите игри, а е също така и автор и на "Jim Henson's Return to the Labyrinth" - официалното манга продължение на култовия филм "Лабиринт" с Дейвид Бауи и Дженифър Конали.


Свършил е чудесна работа! Книжката е лека и увлекателна, напълно придава духа и атмосферата на Star Wars (напомня ми доста на поредицата "Ученик на Джедая", която за жалост Егмонт така и не довършиха...). Вкарани са достатъчно специфични имена, термини и пр. типично Star Wars-овски неща за да те накарат да се пренесеш неусетно в една далечна галактика. Приключението не е нещо епично и огромно, а просто една от многото битки по време на Войната на Клонингите, така че без проблем би се вписало някъде върху Star Wars timeline-а и би се превърнало в част от канона. Единствения недостатък е пълната липса на илюстрации.

Wookiepedia има подробна статия за книжката: http://starwars.wikia.com/wiki/Star_Wars:_The_Clone_Wars:_The_Way_of_the_Jedi


А ето и ревю в TheForce.net: http://www.theforce.net/books/reviews/r_wayjedi.asp
Както можете да видите книжката е first appearance за няколко доста интересни герои, които може би тепърва ще се развихрят из Expanded Universe :)


Е, какво да кажа за финал, освен че си пожелавам в най-скоро време да последнат още книжки от поредцата и да ни зарадват с нови приключения!


p.s. btw Гореспоменатата манга между другото е доста сполучлива, при все че артът на корицата е доста по-добър от този вътре в самата книжка. Историята се навързва по интересен начин с филма, и има куп препратки към оригинала. Бих я препоръчал на феновете :) Можете да си поръчате volume 1 от тук: http://www.knigomania.bg/product_info.php?products_id=865414

No comments: