Wednesday, June 10, 2009

ЧРД, Доналд! И честит юбилей!

Патокът Доналд стана на 75!

Макар годините да не му личат, Доналд всъщност се появява за пръв път на екрана именно на 9 юни през 1934 г. в късометражното филмче "Мъдрата малка кокошка"

Един от най-любимите герои на малки и големи, патокът Доналд, празнува 75-ия си рожден ден на 9 юни.

Макар годините да не му личат, Доналд всъщност се появява за пръв път именно на тази дата през 1934 г. в късометражното филмче The Wise Little Hen (Мъдрата малка кокошка).

В него се разказва за малка кокошка, която търси помощ, за да засее цяла нива с царевица, а нейният съсед - в ролята Доналд, прави всичко възможно да се спаси от работата.

Минават обаче още три години, преди Доналд да стане главен герой на собствена серия анимационни филми през 1937 г. Тогава към него на екрана се присъединяват и племенниците му Хюи, Луи и Дюи, както и любимата на Доналд - Дейзи.

През 1947 г. се появява и неприлично богатият, но и безбожно стиснат Чичо Скрудж и неговият всеизвестен девиз: "По-добре богат и здрав, отколкото беден и болен".

Доналд всъщност е много мил и винаги има добри намерения, които обаче често минават на заден план, изместени от недотам благородни каузи. За своите 75 години е сменил стотици професии, като нито една не му се отдава особено, и винаги е без пукната стотинка в джоба.

Обикновено се разхожда с моряшка фланелка, шапка и червена или черна папионка, освен когато плува - тогава носи бански.

Уолт Дисни създава Доналд като противоположност на винаги безукорният Мики Маус (който също имаше юбилей в края на 2008 г.). И все пак именно неговите недостатъци и бурният му темперамент му печелят изключителна популярност и всъщност за него са направени повече анимационни филма отколкото за Мики Маус. Те са точно 128 без да броим появяванията му във филми за други герои - Мики Маус, Плуто и Динго.

Още нещо, което знаят малко хора - второто име на Доналд е Фаунтлерой. Тайната е издадена в едно филмче от 1942 г.

(източник: Vesti.bg)

А по случай 75-годишнината на Доналд, взех та и аз получих подарък! :)Хиляди благодарности на Loriena, която специално отиде на изложбата на Улрих Шрьодер и го помоли за автограф! :)

И още хиляди благодарности и на самия Улрих, който бе така добър да ми даде не просто автограф, а направо да ми нарисува любимия си герой!

ps. При повечко свободно време ще кача и снимките от изложбата, които направих няколко дни след откриването :)

No comments: