Thursday, June 11, 2009

В памет на Бате Климбо


Показват на голям екран "Климент пее и рисува"

Най-доброто от рубриката му, излъчвана в "Лека нощ, деца" по БНТ, може да се види в Дома на киното. Входът е свободен

Ако сте родени в началото на 70-те - и сте имали телевизор у дома, - няма как да не помните рубриката "Климент пее и рисува", излъчвана в минутките за "Лека нощ, деца" по БНТ.

В тези уникални филмчета Климент Денчев разказва приказки, като едновременно ги илюстрира с боички върху стъкло .

Няколко от тях ще бъдат показани на голям екран в Дома на киното в памет на актьора , който почина в Канада през март, месец преди да навърши 70.

Входът за прожекциите на тези истински съкровища от фонда на държавната телевизия е свободен - с покана, която всеки може да си изтегли от www.filmmakersbg.org/news-bg, сайта на Съюза на българските филмови дейци (СБФД).

Първата от тези истории е "Тигърчето Спас" (1969 г.), което тръгнало на разходка из гората.

От 1974 г. са приказката за слънцето и вятъра "Кой е най-силният" и "Пътят", който се обидил, че е винаги кален и прашен, че автомобили, трактори и камиони непрекъснато го тъпчели и ядосвали - и един ден тръгнал да търси щастието по големия свят...

В "Антарктида" (1975 г.) Бате Климбо разказва за малко момче, което се качило на самолет и отпътувало към ледения континент, за да яде сладолед до насита.

Трите са детски поеми от сборника на Стефан Цанев "Анини приказки". Изданието им от 1976 г. е илюстрирано тъкмо от Климент Денчев.

Последният по хронология е "Магарешки работи" (1979 г.) - 9-минутен негов анимационен филм по Марко Ганчев в съавторство с Лъчезар Иванов.

Това е историята за едно магаре, което се присмива на зебрата и жирафа, че са по пижами - и си умира от смях.

Накрая взема на подбив и тигъра, но това се оказва фатално за него...

Подобно предаване - "Вълшебства на стъкло", през последните години води по телевизия М-Сат актьорът от Варненския куклен театър (VnPuppet.com) Христо Колев

И тъй като училищната ваканция вече започна, в Дома на киното (вж. програмата в Kino.gbg.bg) пускат и още няколко детски филма за по-малки и по-големи.

Източник: Vesti.bg

No comments: