Thursday, April 14, 2016

„Star Wars: Тъмен Чирак“ от Кристи Голдън – предпремиерно ревю!

Драги читатели, покупката на Лукасфилм от Дисни и спирането на The Clone Wars са болна тема, тъка че, надявам се, ще ми простите извънредно дългото въведение към това ревю! Във всеки случай, смятам, че е важно да се знае защо издаването на тази книга е значимо събитие. А ако искате да преминете направо към обсъждането на самата книга, моля прескочете наклонените буквички! :)

В продължение на шест сезона сериалът „Star Wars: The Clone Wars” успя да се превърне във фаворит на малки и големи фенове. Под надзора и с дейното участие на Джордж Лукас, режисьорът Дейв Филони и компания успяха да превърнат анимационния сериал в истински хит, разкриващ в дълбочина събитията между Епизод ІІ и ІІІ. Главни герои се завърнаха на сцената, второстепенни такива получиха поле за изява, а много нови персонажи си спечелиха слава и култов статус! (Кад Бейн, липсваш ни!!)

Уви, тъкмо когато интригите и екшъна бяха в зенита си, дойде продажбата на Лукасфилм. А веднъж под шапката на Дисни, сериалът изпадна в немилост. Причината? Чисто финансова. Виждате ли, The Clone Wars имаше нещастието да се излъчва по Cartoon Network, конкурент на канала Disney XD. Нито десетките онлайн петиции, нито писмата на феновете успяха да спасят сериала. Дисни безцеремонно спряха „Войните на клонингите”.

Обяснението, разбира се, официално е, че Дисни и Лукасфилм ще работят по нов сериал, и ще развиват франчайза в различна посока… Което съвсем не е цялата истина. Не се изискваше кой знае каква далновидност, за да разберем, че решението е продиктувано не от творческия екип на Лукасфилм, а от пресметливите собственици на франчайза. Между другото, точно тогава от Дисни ни показаха на практика как ще се диктува от сега нататък бъдещето на Сагата – математиката преди всичко. Но, можеше да се очаква – все пак, говорим за корпорация, която има да си връща 4 милиарда долара.

Дисни просто нямат интерес да развиват проект, чийто лиценз вече е продаден на различни компании, и чиито епизоди не се излъчват по тяхната мрежа. Разбира се, да се спре сериала в своя апогей е жалко, а още по-жалко е, че имало епизоди, които са били в почти завършен стадий. Трябвало е още съвсем малко време, за да получат феновете още една порция приключения, които да успеят да завършат поне отчасти сюжетните линии на „Войната на клонингите”. Като капак на всичко, абсолютно всяка съпътстваща сериала история, всеки комикс, роман и игра The Clone Wars изпадна от разчистения канон на Дисни. (Наистина жалко, защото сред тях имаше страхотни попадения, като например книгата-игра „The Way of the Jedi” и поредицата „Clone Wars: Secret Missions” на Райдър Уиндам)

Но разочарованието на феновете на сериала или пък труда на неговите създатели не са фактори, които се отразяват пряко върху приходите на Дисни, нали? За да разсеят почитателите на Star Wars от спирането на сериала по такива банални причини, от Лукасфилм незабавно обявиха, че Дейв Филони и голяма част от екипа на The Clone Wars вече работят по нов анимационен проект – Star Wars: Rebels.

Вероятно перспективата все пак да продължи да прави това, което обича, и да си запази работата-мечта е подтикнала Филони да не протестира публично срещу спирането на The Clone Wars. Не хапи ръката, която те храни. Но въпреки всичко, предполагам, че разочарованието и огорчението на човека са били в пъти по-големи от тези дори на най-големите фенове на сериала. Всеки сериал рано или късно приключва, но точно този приключи преждевременно.

Но Филони и компания не изоставиха „Войните на клонингите”! Хората, стоящи зад сериала се постараха да предоставят на феновете колкото се може повече от нереализираните сценарии за бъдещи епизоди във всевъзможна форма (т.нар. кампания The Clone Wars Legacy). Освен суровите недоанимирани „синематик” епизоди със записан диалог, които бяха пуснати на starwars.com, до нас стигнаха също така и комиксът Star Wars: Darth Maul—Son of Dathomir и романът Dark Disciple.

А съвсем скоро българският превод на последното заглавие ще достигне и до родните почитатели на „Междузвездни войни”! Благодарение на Егмонт България, „Тъмен чирак” на Кристи Голдън излиза тази събота, на 26 март!

Да си дойдем на думата!
97895427168601458118788
Ако сте фен на „Войната на клонингите” със сигурност не трябва да пропускате тази книга. „Тъмен чирак”, освен че е официално продължение на събитията в сериала, е и единствения Clone Wars роман в канона на Дисни. А след като историята й е планирана от самия Джордж Лукас, то тя е ИСТИНСКИ канон.

Точно така, „Тъмен чирак” е сътворена по идеите на Лукас за седмия сезон на сериала. Романът адаптира и разказва историята от сценариите на общо осем нереализирани епизода на „Войните на клонингите”. Това са съответно „Lethal Alliance,“ „The Mission,“ „Conspirators,“ „Dark Disciple,“ „Saving Vos Part I,“ „Saving Vos Part II,“ „Traitor,“ и „The Path“. Епизодите оформят една завършена сюжетна линия, чиито главни герои са Куинлан Вос и Асаж Вентрес.

Адаптацията е дело на Кристи Голдън. Ветеран с десетки заглавия в библиографията си, Кристи Голдън не е новак и в Разширената вселена. Тя е автор на общо три романа от серията Fate of the Jedi, както и на няколко разказа, публикувани на страниците на списанието Star Wars Insider. Освен това има опит и в други небезизвестни Star-франчайзи – Star Trek и Star Craft.

Адаптираните в книгата сценарии пък са дело на главния сценарист Мат Михновец, режисьора Дейв Филони и Кейти Лукас, дъщерята на Джордж Лукас и сценарист на над дузина от епизодите на Clone Wars. Всъщност, книгата започва с предговор от Кейти Лукас, и хвала на Егмонт, че са го включили и в българското издание! За мен тези редове бяха не по-малко интересни от самата история на романа! Кейти се обръща директно към феновете. И макар и кратичко, тя споделя по един трогателен начин изпълнени с носталгия спомени по връзката й с „Междузвездни войни” още от най-ранно детство (а тя играе три различни роли, съответно в Епизоди І, ІІ и ІІІ), за работата си по сериала, за личните чувства и преживявания, които е вложила в писаните от нея истории… Както и за разочарованието от края на сериала, и радостта от факта, че все пак историята на „Тъмен чирак” е видяла бял свят и е намерила своя път до феновете, макар и под друга форма!

cf3e9a59jw1ezvxx82wd7j23pk1jkx6v

Всъщност, фактът че историята е преминала от 8 ТВ-епизода в един роман си има и своите плюсове. Литературната форма е позволила на Кристи Голдън да разгърне героите повече, да покаже разкъсващите ги конфликти, вълненията, дилемите и терзанията, изпълващи вътрешният им свят… Всичко тук е една идея по-зряло и задълбочено, от колкото епизод на „Войните на клонингите” би позволил. А и Асаж Вентрес, и Куинлан Вос са доста противоречиви, интересни и драматични образи, така че дават поле за интерпретация и изненади. И те наистина не липсват.

Поредният акт на небивала бруталност от страна на Граф Дуку кара Съветът на Джедаите да предприеме нещо необичайно радикално – да запланува убийството на лидера на сепаратистите. Както може да се очаква, главните герои на сериала, Оби-Уан Кеноби и Анакин Скайуокър се радват на подобаващо внимание.

Но главните герои на романа са други. В плана на джедаите е въвлечен е Куинлан Вос, който по класическата схема за неохотния тандем трябва да се сработи с бившото протеже на Дуку, Асаж Вентрес. И без да издавам повече от сюжета, ще кажа само, че противоположностите наистина се привличат! Искри ще прехвърчат, и то не само между кръстосаните светлинни мечове!

А дали всъщност двамата са чак толкова различни? В една изкуствено изфабрикувана война, в която и двете противоположни фракции са манипулирани от един и същ зъл гений, постоянните конфликти поставят на изпитание идеалите и на двете страни. Границите между добро и зло, между правилно решение и неморален избор се размиват, Светлата и Тъмната страна на Силата се срещат и преплитат.

„Тъмен чирак” ме кара едновременно да се радвам, че една интересна и динамична история е успяла да се спаси от забвение след спирането на сериала, но и да се питам, колко ли още страхотни идеи и приключения са останали недоразвити и неразказани след спирането на „Войните на клонингите”.

Едно е сигурно, ако сте фен на сериала, то в събота сутрин ще щурмувате най-близката книжарница и без да ви убеждавам в качествата на романа. А ако сте пропуснали The Clone Wars, то крайно време е да наваксате, и след финалните надписи на последния епизод да преминете към първите редове на „Тъмен чирак”.

SW_DarkDespile_CV_back1458118790

No comments: