Thursday, December 11, 2008

Movies #17

JCVD - доброто старо време, Жан Клод Ван Дам блестеше със звездна слава, която взе да помръква в края на 90-те и се стигна до там, че взе да се снима в direvt to video простотии, които NuImage снима за жълти стотинки в България (което между другото също не е пропуснато да се сатиризира в тоя филм). Е, това определено е нещо различно от всичко, в което някога сме го виждали и определено е най-добрия му филм през последните 10-12 (а да не и повече) години. Бях чел за филма и много ми се щеше да го гледам, ето че изпълзя DVDRip и го изгледах преди около седмица с английски субтитри (понеже по-голямата част от филма е на френски).

Сюжетът - Жан Клод Ван Дам играе себе си, нещо като "Да бъдеш Джон Малкович" но за остаряла екшън-звезда. Има един много готин момент, в който Ван Дам буквално се издига над декорите на филма и праска един монолог, отправен към Господ... или зрителя? Друго, което си струва да се отбележи е намигването към Стивън Сегал :)

Филмчето е добро, но честно казано очаквах повече. А и накрая енда не беше особено хепи, което вероятно е някакъв опит за реалистичност или за бягство от клишетата, или пък са решили да обрисуват застаряващия Ван Дам като някакъв неразбран мъченик (което е, мен ако питаш, нелепо). Аз лично бих го предпочел по друг начин... Ама то всъщност има два края, ама айде да не ти спойлвам гледането, само ще кажа че на мене първия ми харесва повече, а ти като го гледаш ще разбереш (а ако вече си го гледал няма да имаш нужда от повече обяснения).

Любопитното за финал - в момента Ван Дам следва светлия пример на Сталоун и се е завърнал към познатия Тайланд (виж The Kickboxer за повече инфо) за авторски проект наречен Full Love ( http://www.imdb.com/title/tt1286146/ ) - какво ще излезе, времето ще покаже.

No comments: