Wednesday, January 14, 2009

Support Digital Piracy!


Току що четох ей тва

Ми, кво да ти кажа, Буч... Ще вкарам един стар лаф, любимото цитатче на коментаторите от кеча - "Така си е, така си е! Адски си прав!"

Тая темичка и аз се канех да я зачекна, та ето удобен момент.
Значи, как да не си дърпам филмите от нета като:

1) Пазара ни е малък и огромна част от филмите просто НЕ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ в България, а ако решиш да си ги поръчаш легално от нета резултатите са адски съмнителни.

2) Фирмите разпространители се подиграват с нас с накви некачествени релийзи. Аз като гледам един добър филм искам да му се насладя качествено, да го преживея. Със всичките му екстри и бонус материали на DVD-то. Ай някой да ми каже как да стане тва, като значителна част от филмите се пускат на пазара в някакви орязани издания, и имат наглостта да ми искат за тях цени от рода на 20-25 лева. (за справка "Апокалипто" или "Рамбо" примерно)

Филма има специално издание в два диска, с орязани сцени, режисьорски коментар, мейкинги, интервюта и незнам си кво още. Тук излиза САМО филм. Бонусите, дето получаваш за тия пари са МЕНЮ и СУБТИТРИ НА БЪЛГАРСКИ. А, да - и можеш да си го пуснеш с турско аудио! Мерси!!

Да не говорим, за филми които ми ги пускат на DVD с двуканален звук и картина 4:3

Или пък ако е анимация и вземат да я дублират, как не смятат за необходимо да оставят и английското аудио. (за справка TMNT примерно)
А пичовете от Арената и Замундата пускат неорязани и некомпресирани издания, че дори си им добавят и БГ субтитри и то често пъти в няколко варианта...
И какво излиза значи?! За някои филми ще имам по-каествен релийз ако си го дръпна безплатно от нета, а не ако оставя 25 лева в магазина за легално копие!!
Между другото, нерядко едни разпространители пускат даден филм по кината, други го издават на DVD. По кината "Къщата Чуводище" мина с дублаж, по видеотеките - със субтитри. Едни държат правата за WB, други за Fox, трети за Paramount, после пък си наякой друг ги купува, излизат нови издания на същите филми... Поради подобни врътки в България Star Wars EPISODE I и II така и не излязоха НИКОГА на DVD.

3) ей така за финалче, една реална случка, да видим как процъфтява бизнеса в България.

Видеотека "Александра Видео Клуб". Обикалям разпродажби, щото то хората си продават филмите за по няколко лева, нали, запада хавата с видеотеките. Няма много хора дето да цъкнат 3 кинта и да го вземат под наем за един ден при положение че преди 3-4 месеца е излазъл DVDRip в нета...

Харесвам си няколко филма от тия за продажба, обаче си харесвам и един от тия за под наем. Викам на каката:

- Ей това си го купувам, а ей това беше при тия за под наем, ама искам и него да си го купя. Колко пари ще ми струва?

- Ами съжалявам. Не се продава.

- Е, аз и преди съм си купувал филми, които са били за под наем. Ваш колега ми е продавал.

- Ама не може... Той е само за под наем.

btw само да вметна, че става дума за "СТАР ТРЕК ІІ: Гневът на Кан", който е филм от 1982, който е издаден на DVD у нас преди едно 6-7 години, и който вероятно е залежал във видеотеката поне 3 години - и който от махалата е имал намерение да го гледа - одавна сигурно го е направил.

- Добре - казвам - Да речем, че го взема под наем и него върна, каква глоба трябва да платя?

- Момент да проверя... - цъка нещо на компа - Два лева.

- Два лева?! ОК, взимам го!!!

- Ама не може, той е само за под наем.

- Добре де, да речем че просто съм го взел под наем и че не съм го върнал и сега плащам глобата.

- Ама трябва да го вземеш първо под наем...

- Къв е проблема?! Ще ти дам 5 лева!!! Просто искам да си купя филма.
- Ами не мога да ти го продам...

тука приятеля дето беше с мене вече започна да се смее и попита:

- Извинете, тука има ли камери?
- Не.
- Ами дайти му филма тогава!! Кой ще разбере, че сте го ПРОДАЛА, а не ДАЛА ПОД НАЕМ??

- Не може ли да го вземеш само да го гледаш?

- Аз съм го гледал, искам да си го ИМАМ. Вижте, вкъщи си имам режисьорската версиа на първия СТАР ТРЕК на два диска, искам да си взема и втория филм, ще си ги сложа един до друг на рафта и ще им се радвам. ИСКАМ филма и ЩЕ ВИ ДАМ ПАРИ. Колко струва?

- Ами не се продава, за под наем е...

- Добре тогава, дайте да го наема.

- Ами трябва ти първо регистрация. - при тия думи си вадя личната карта... - А аз сега няма да ти направя регистрация, понеже знам, че искаш да вземеш филма и да не го върнеш. Щом толкова искаш да си го имаш НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СИ ГО ИЗТЕГЛИШ ОТ ИНТЕРНЕТ?

... без коментар!!

2 comments:

V said...

В чист филм си попаднал! :)

Nenko said...

Направо :)