Wednesday, May 13, 2015

Комиксите за Пипи Дългото Чорапче / Pippi Longstocking Comics

Drawn and Quarterly е повече бутиково, от колкото комерсиално издателство. Под тяхното лого читателите със слабост към по-експериментални и алтернативни комикси ще открият богат каталог на заглавия от независими автори. Доста от изданията им са... меко казано странни, и определено не са за всеки. Ето защо канадците ме изненадаха, когато преди няколко години поставиха начало на Enfant - подразделение на Drawn and Quarterly насочено към децата (като тук, разбира се, включваме и по-порасналите такива). Но верни на своята издателска политика, Enfant пускат по книжарниците висококачествени албуми, които са не просто за детската комикс аудитория, но и за ценителите!

И ето, че през 2012 се появява Pippi Moves In - албум с комикси за емблематичната Пипи Дългото Чорапче! През 2013 е последван от Pippi Fixes Everything, а през 2014 излиза и Pippi Won't Grow Up. По-късно тази година се очаква и четвъртото заглавие от поредицата - Pippi Longstocking: The Strongest in the World!

Комиксите за Пипи излизат за първи път на английски език. Да не говорим, че за първи път виждат отново бял свят, и то извън Скандинавия, от десетилетия насам. Първоначално са издавани преди повече от половин век - илзизат в периода 1957–1959 г. в шведското детско списание Хъмпти Дъмпти.

Сценарист на комиксите е иконата на детската литература и "майка" на Пипи, самата Астрид Линдгрен. Историйките на комиксите са адаптации на приключенията на Пипи, познати от книгите. Които между другото и българските читатели едва наскоро получиха в ново, наистина пълно издание. Да, да, ако мислите че като малки сте прочели всичко за Пипи, да знаете, че първо сте пропуснали илюстрованите книжки, второ комиксите, и трето, книгата "Пипи Дългото Чорапче" от едно време всъщност събира трите оригинални книги за Пипи, но пропуска няколко глави. И пропуснатите глави едва наскоро бяха преведени на български и включени в новото пълно издание.

А това, което прави комиксите още по-забележителни е, че техен художник е не друг, а Ingrid Vang Nyman - оригиналната илюстраторка на "Пипи Дългото Чорапче", чиито рисунки познаваме и ние от деца. Ето защо преминаването на Пипи от проза към комикс е особено гладко и естествено! Героите изглеждат по същия начин, атмосферата е идентична, излъчваща двуизмерна детска наивност и невинност. Тук са и дръзките, ярки цветове, и леко шантавата и изкривена геометрия на обектите, която подобно на бунтарския дух на самата Пипи разчупва законите (на перспективата).

А ако се вгледате в страниците на снимките, ще забележите и намигване към „Голямата вълна при Канагава“ на Кацушика Хокусай


No comments: