Sunday, May 17, 2015

Korgi & Owly

Петък е, и хайде да не си даваме много зор smile emoticon - време е за комикси, които дори не изискват реално четене! (поне не в класическия смисъл на думата - букви, думи, текст...)

От няколко години насам Top Shelf Productions е сред любимите ми издателства, и една от основните причини за това е поредицата Korgi на Christian Slade. Другата основна причина пък е Owly на Andy Runton - поредица носител на награда Eisner за най-добра комикс публикация за млади читатели, и която също с удоволствие бих показал, но просто нямам снимки в момента... (и не ми се снима толкова късно вечерта, извинете!) Но настоявам да видите някои от по-кратките истории за бухалчето, публикувани тук - http://www.andyrunton.com/owly/ . А и добавям към поста една мини-историта от сайта на Анди Рантън.

Корги е до този момент три тома. Въпреки че последния е публикуван през 2011 и от тогава не е имало следващ, Крисчън Слейд обяви на сайта си, че работи по книжки 4, 5 и 6, така че се надявам скоро и те да видят бял свят. Историята е за приказна страна, в която горски народ съжителства с кученца от породата корги, като главен герой е момиченце и нейното кученце спътник. Но както става обикновено в такива приказни страни, наоколо дебнат тъмни сили, и има мрачни тайни... а в том трети нещата дори загрубяват с посетител от космоса, който има колекционерска слабост към крилца на феи!

През февруари тази година пък излезе шестия том на Owly - Volume 6: A Fishy Situation, като освен това поредицата включва и две илюстровани цветни детски книжки, които също са просто sequential art без текст. Както някой се беше изразил в ревю на книжките - "ако не харесваш Аули, значи нямаш сърце!". Има нещо изключително топло и трогателно в тези книжки, те са простички истории за приятелство, помощ, саможертва и грижа за природата.

Във всеки случай, и двете поредици си приличат по доста неща - няма диалог, няма текст, и авторът е и художник, и сценарист на книжката. И преди всичко, и Korgi, и Owly са заглавия, с които всеки комикс-почитател и родител спокойно и с радост може да сподели дори с най-малките дечица. (а такива комикси, за беда, все по-рядко пробиват на пазара, и някак си остават извън полезрението на много хора). Ако искате да си отгледате едно малко комикс-фенче, то вашето отроче може да бъде закърмено с Owly и да проходи с Korgi

No comments: