Sunday, May 17, 2015

The Moomin Comic Strips by Tove & Lars Jansson

Не е тайна, че съм голям почитател на детското творчество на Туве Янсон. Благодарение на издателство Дамян Яков до българския читател достигнаха не само всички книги-повести на Туве Янсон за Муминтрол, неговото семейство и родната му долина, но дори и Готварската книга на мама Муминка! А през миналата година, по случай 100 години от рождението на Туве Янсон, Жанет 45 издадоха обемиста биография на финландската писателка и художничка (а тя наистина е била доста интересна личност!). За тези, които се интересуват ето и документален филм на BBC за живота и творчеството на Туве Янсон - https://www.youtube.com/watch?v=tSZKzLHI5wg
Днес, вече седем десетилетия след своя дебют във Финландия, мумините са все още изключително популярни в много страни, а на места като Скандинавия, западна Европа и Япония са абсолютен култ, с увеселителни паркове, музейни експозиции, и дори лицензирани кафенета-пекарни, в които да се потопите в атмосферата (и ароматите) от дома на сем. Мумин. През годините те са се появявали в най-различни медии, включително пет различни анимационни сериала, няколко пълнометражни анимационни филма. Най-скорошното им приключение е анимационния филм Moomins on the Riviera
Но ние все пак се интересуваме от комиксите! А за англоговорящите те се издават отново от Drawn and Quarterly, за които вече споменах в поста за Пипи Дългото Чорапче.

Първоначално комиксите са хит в британските вестници, където карат и приходите, и тиражите да скочат неимоверно. От Британия за жадни за още, и така Туве Янсон се обвързва с тежък договор, който я задължава да предава по един стрип дневно! Но няколко години по-късно тя вече е уморена от работата си по комиксите за Мумин и прехвърля щафетата на брат си, Ларс, също карикатурист. Ларс Янсон помага за някои от комиксите от предните години, и е близък със сестра си, така че успява изключително успешно да я замести в рисуването на ежедневните патила от Муминската долина.

Днес комиксите са събрани и преиздавани под две различни форми - в оригиналния си черно-бял вид, в луксозни албуми, и също така отделни истории са събрани и оцветени, издадени в отделни книжки. (Но внимание - цветния комикс на снимките НЕ Е от тях, то е част от полско периодично издание от 90те, подобно по формат и съдържание на Мики Маус).

Който е чел книгите за мумините познава разказвачеството и графиката на Туве Янсон и знае какво да очаква и от комиксите. А който не ги е чел - да поправи веднага тази грешка! Разпознаваемият авторски стил на Туве Янсон лъха от тези комикси точно както и от книгите. Героите са отражения на различни страни от човешката природа, отразяват честно и открито хорския характер, а историите за тях са изпълнени с приказна философия, семейна топлина, уюта на дома, очарованието на природата, и всичко това поръсено с щипка добронамерена самоирония и здравословно количество носталгия.

Албуми от 1 до 5 преиздават пълната колекция от комиксите на Туве Янсон - първите финландски издания от 1947–1948г., и после британските стрипове от вестниците, за периода от 1954 до 1959г.

Албум 6 започва с комиксите на Ларс от 1960г. През август тази година се очаква да излезе от печат Албум 10, който ще завърши комиксите от 1964г. А имайки предвид, че стриповете на Ларс Янсон излизат чак до 1975г. представете си само колко още албуми тепърва предстоят!!!
No comments: