Thursday, May 14, 2015

Завръщане в Страната на Чудесата с комикса Wonderland

#‎komiksvsekiden‬

" Скоро Заека забеляза Алиса, която диреше навред, и ядосано извика:
— Мери Ан, какво правиш тука? Веднага иди в къщи и ми донеси едни ръкавици и едно ветрило! Още сега!
Алиса така се уплаши, че завчас изтърча натам, накъдето той посочи, без да се опита дори да му обясни грешката."

Луис Карол, "Алиса в Страната на Чудесата" (1865)


Някога да ви е хрумвало да се запитате, коя всъщност е Мери Ан? Аз лично не бях, преди да открия този комикс. Но като се замисля, въпросът е доста интересен! Самата Алиса предполага, че името принадлежи на прислужницата на Белия Заек и бърза да напусне къщата от страх "истинската Мери Ан да не я завари". Но (по)читателите на Чарлс Латуидж Доджсън (aka Lewis Carroll) така и не се срещат с Мери Ан... Не и преди дуото Tommy Kovac (сценарист) и Sonny Liew (художник) да разкаже историята Wonderland в поредица от 6 броя (на снимките събрани в чудесен том с твърди корици), издадени от Slave Labor Graphics и Disney Press.

Освен с работата си по "Страната на Чудесата", за която получава и номинация за наградата Eisner (или т.нар. "Оскар на комиксите") в категорията за скица и туш, Sonny Liew е работил и по други заглавия, заслужаващи внимание. Такива са например авторската му поредица Malinky Robot, работата му по антологиите от алтернативни комикси Liquid City (а има принос и в антологиите Flight на Kazu Kibuishi), както и комикс-адаптацията на „Разум и чувства“ на Джейн Остин, издадена от Marvel (да им се не надява и на тях човек!)

Колкото до работата на Tommy Kovac... очаквайте още от него през следващите дни на инициативата "Комикс всеки ден".

Wonderlan е приятно и леко четиво, напълно в духа на оригинала, което в смели скици и карикатурно-илюстративен стил ни среща отново с някои любими герои и ни запознава с нови такива. Доказателство, че всеки от нас може да се връща отново и отново в Страната на Чудесата... пък дори и без Алиса

No comments: