Sunday, May 17, 2015

Комиксите Оз

#‎komiksvsekiden‬
Ден седми!

През изминалата седмица посетихме Вила Вилекула, Муминската Долина, Страната на Чудесата, ... Днешната приказна локация - Страната на Оз!

Когато в зората на 20ти век излиза "Магьосникът от Оз" книгата бързо се превръща в литературен феномен и става любимо четиво на децата в САЩ, а в последствие и по света. Но заслугата за това е не само на нейния автор, Лиман Франк Баум, който си поставя за цел да напише първата американска приказка, за чисто забавление на съвременните деца. Значителен е и приносът на илюстратора Уилиам Уолъс Денслоу (познат като W. W. Denslow), чиито рисунки правят книгата визуално привлекателна и разпалваща допълнително въображението на младите читатели.

Любопитен факт е, че с приходите от "Магьосникът от Оз" и неговите адаптации на сцена Денслоу си купува остров на Бермудите и се провъзгласява за крал. Баум пък, залян от море от писма от своите млади почитатели, жадуващи да разберат какво се случва по-нататък с Дороти и нейните приятели, поема длъжността Кралски Историк на Оз и продължава да пише хроника на събитията от приказната страна.

Приключенията на Дороти и обитателите на Оз излизат в общо 14 книги, плюс колекция разкази до смъртта на Баум през 1919 година. От тях на български са излизали едва първите четири - "Вълшебникът от Оз", "Страната на Оз", "Озма от Оз", и наскоро издадената "Дороти и Вълшебникът в страната на Оз".

До края на живота си Баум превръща Оз в това, което днес ние наричаме франчайз! Героите напускат страниците на книгите и се качват на театралната сцена (авторът пише сценарии за пиеси и мюзикъли и обикаля щатите с пътуващо представление), на кино екрана (Баум създава независимото студио The Oz Film Manufacturing Company, където продуцира три Оз филма), и разбира се - комикси!

Но докато Баум гледа на Оз освен като на бизнес начинание (всъщност, доста често се оказва че начинанията му са на загуба, но той успява до някъде да ги финансира с приходи от книгите) и като на свое лично творчество, призвание и дори задължение към младите (по)читатели на Оз, Денслоу май се оказва по-меркантилен тип, и след спор за приходи между него и Баум, автор и илюстратор се разделят. Денслоу продължава да е съпритежател на авторските права на книгите на Баум, които съдържат неговите илюстрации. И от това произлиза и едно интересна и куриозна ситуация, що се отнася до комиксите Оз. Докато Баум пише комиксите Queer Visitors from the Marvelous Land of Oz, рисувани от Уолт МакДугал, Денслоу издава свой собствен комикс, Denslow's Scarecrow and Tin-Man, публикуван на страниците на конкурентни вестници. И двете серии са преиздавани преди няколко години, но уви, все още не присъстват в колекцията ми.

След смъртта на Баум издателите и роднините му продължават неговото наследство. Назначен е нов Кралски Историк на Оз - Ruth Plumly Thompson, която пише по една книга на година от 1921 до 1939. Следващите няколко автора, пишещи в предода преди намесата на САЩ във Втората Световна Война и след краая на войната, докарват бройката на книгите до 40. Днес, романите на Баум, Томпсън и последвалите ги до 1963 Кралски Историци на Оз (общо петима на брой) са познати като "The Famous Fourty" (Известните 40) и се считат за основния канон на Оз.

Но разбира се освен тях на бял свят се появяват още много други истории. Някои от тях се стараят да паснат в хронологията на събитията и да се впишат в духа и стилистиката на Оз. Други пък просто използват популярността на името с цел бърза печалба. Трети пък са алтернативни истории, интерпретации и всякакви други вариации на тема Оз. Някои са познати като "апокрифни". Част от причината за този бум е и фактът, че по някое време книгите на Баум вече не са обект на авторско право и минават в public domain. Сами разбирате, че в резултат на това, всеки е свободен да ги преиздава, експлоатира и интерпретира по какви ли не начини. Темата е дълга и широка, а общия брой на всички Оз книги, излизали някога едва ли е известен с абсолютна сигурност.

И след това обширно встъпление, време е да пристъпя към комиксите Оз, част от моята колекция.

Вероятно най-известните и популярните за широката публика Оз комикси са тези на Marvel. През 2009 в общо 8 броя излиза комиксова адаптация на оригиналния първи роман на Л. Франк Баум. Екипът зад поредицата е Eric Shanower (сценарий и адаптация) и Skottie Young (художник). През 2010 комиксът отнася награда Eisner Award (Best Limited Series or Story Arc and Best Publication for Kids). Успехът сред читатели и критици павира пътеката за продължения. И то с ярко жълти павета (... ъъъ... и тук се опитвам да напраява препратка към павирания в жълто път към Изумрудения Град на Оз, а не към небезизвестната софийска улица). И така, Shanower и Young продължават с адаптациите на романите на Баум, като поредицата приключва с шестия роман, "Изумрудения Град на Оз", който е и своеобразен завършек на цикъл от романите на Баум, но да не разказвам историята и да развалям удоволствието на тези, които тепърва ще четат!
Стилът на Янг е доста разчупен и нестандартен, определено е нещо ново що се отнася до Оз. Панелите и дизайна на героите на места дори напомнят графити. Но това е приятно разнообразие. Благодарение на Shanower адаптациите са изключително верни на оригиналите и не си позволяват своеволия с историите на Баум, което се харесва и на феновете на Оз.

Самият Eric Shanower пък е просто някакъв съвременен Оз гуру, той е просто the go-to Oz guy! В това отношение почитателите на Оз са истински късметлии, защото Eric Shanower е не просто изключителен познавач, но и кадърен писател с богато въображение, както и талантлив художник. Shanower илюстрира две неиздавани преди книги от официалните Кралски Историци на Оз, които най-накрая виждат бял свят. Освен това сам пише някои нови истории, като се стреми те да са в синхрон с цялото Оз наследство, което се е натрупало през един цял век!

Shanower е и автор на няколко графични романа за Дороти Гейл и компания - The Enchanted Apples of Oz, The Secret Island of Oz, The Ice King of Oz, The Forgotten Forest of Oz и The Blue Witch of Oz. Тъкмо тях виждате събрани в двата тома Little Adventures in Oz от IDW Publishing. Shanower не само се старае историите му да са в духа на Оз, но дори и стила му на рисуване се доближава до илюстрациите на ранните Оз романи!
 
Shanower пише и предговора на The Royal Historian of Oz от Tommy Kovac (нали ви обещах в поста за Wonderland, че ще видите още от него!). До известна степен това е мета-история за Оз, тъй като тук единия от героите решава на своя глава да си присвои титлата на Кралски Историк на Оз и да пише свои измислени истории за приказната страна... но когато разбира, че тя наистина съществува нещата се объркват сериозно!А що се отнася до Оз, и ний сме дали нещо на света! През 90-те на страничките на детското вестниче "Венче" излизат комиксите "Вълшебникът от Оз" и "Озма от Оз", адаптации по едноименните романи на Баум, от Penko Gelev! Съжалявам, че страничките от Венче, които имам са ми в България и ги нямам под ръка за да ги сканирам и покажа. Във всеки случай, ако на някой му се намират, нека пусне няколко изображения в коментар като допълнение към статията! Аз лично горещо се надявам, че Пенко Гелев ще поизтупа праха от старите си творби и ще зарадва феновете си с ново издание! Сигурен съм, че интерес не липсва!

И за да приключе днашния мега-пост... Един мъничък бонус! Л. Франк Баум пише и други приказки, освен Оз. Измежду тях са и издаваните у нас "Животът и приключенията на Дядо Коледа" и нейното продължение "Отвличането на Дядо Коледа". "Животът и приключенията на Дядо Коледа" също се е наредила сред американските класики и е била адаптирана не веднъж, като вероятно най-популярната от всички версии, едва ли не по-популярна от самата книга, е stop-motion анимацията на Rankin-Bass Production (ако сте имали късмет сте я хващали по БНТ). И тъй като Дядо Коледа се появява и в историите Оз (той е сред гостите на рождения ден на Принцеса Озма в края на петата книга "Пътят към Оз"), може да се каже, че "Животът и приключенията на Дядо Коледа" е до някъде и своеобразен spin-off. Комиксовата адаптация на романа е дело на Mike Ploog - страхотен художник, който е познат и в България с първите два тома на поредицата Abadazad, издадена от Егмонт (третия том така и не излезе у нас, но дори и той не успява да завърши иначе страхотната история - поредицата е спряна преждевременно). Това не е първата работа на Ploog с материал на Баум - през първата половина на 80-те той работи върху концептуалните рисунки и сториборда на един от любимите ми филми - Return to Oz. И като знаем това, със сигурност и визуалните прилики между злодеите във филма за Оз и комикса за Дядо Коледа са съвсем целенасочени!
No comments: