Thursday, October 08, 2015

„Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче” – предпремиерно ревю! (разширена версия)

( Добре дошли в разширената версия на това ревю! Не така плавно, и често отклоняващо се от темата, но пък с допълнителна информация по разни въпроси. Geeks only! ;)  За по-кратката и стегната версия, моля продължете тук)

„Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче” (оригинално заглавие A New Hope: The Princess, the Scoundrel, and the Farm Boy) излиза на български от Егмонт България. Очаквайте я в книжарниците тази събота, 10 октомври, по-малко от месец след премиерата в САЩ на 22 септември!

Приятна изненада за многобройните фенове на Star Wars в България, книгата е едва първата от мащабна серия, която Егмонт ни обещават до края на 2015! Повече по темата тук.
 „Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче” – предпремиерно ревю!
Както ни казва и самото заглавие, съдържанието на книгата покрива събитията от Епизод ІV. През годините „Нова надежда” си остава една от най-често преразказваните, адаптирани и доразвивани истории от вселената на „Междузвездни Войни”. До този момент по филма вече има две комикс адаптации (оригиналната на Marvel Comics и специалното издание на Dark Horse), манга адаптация в четири тома, фото-комикс с кадри от филма, романизация за младежи, и какво ли не още. Уви, до момента нищо от тях не е било превеждано или издавано в България, освен разбира се адаптацията по сценария на Нова Надежда. Книгата е с автор Алан Дийн Фостър, който и до ден днешен остава неин ghostwriter, а на корицата е името на Джордж Лукас. Романът съвсем скоро ще види ново издание в България, в стоето вече четвърто издание, отново благодарение на Егмонт Предните три са от изд. Летера от серията "Екран", от Библиотека Галактика, серия "Кино", и последната е от ИК "ТРУД". Този роман обаче, за разлика от „Принцесата, разбойникът и фермерското момче” се цели в по-напреднала възрастова група, и като цяло в почитателите на фантастичната литература.

Или иначе казано, до сега младите читатели в България не са имали под никаква форма адаптация на историята на „Нова надежда”. А както разбираме от заглавната страница на „Принцесата, разбойникът и фермерското момче” – книгата се старае да запълни тази празнина. Авторката Александра Бракен прави нов, оригинален преразказ на „Междузвездни Войни: Нова Надежда”, а издателите са сложили книгата в категорията „за читатели над 8 години”. Все пак и новото поколение има нужда да преоткрие магията на старата трилогия! А предвид, че доста от най-младите Star Wars запалянковци израстват със сериалите „Войната на клонингите” и „Бунтовниците” (или пък направо с Lego Star Wars и Angry Birds Star Wars), и съвсем не е задължително да са гледали „Нова надежда”, един нов, свеж прочит на старата трилогия май съвсем няма да е излишен. А дали ще се хареса и на дългогодишните фенове, като мен? Е, нека да проверим!

Книгата е разделена на три части, които съответстват на описаното в заглавието трио – любимите ни герои принцеса Лея, Хан Соло и Люк Скайуокър. Всяка една част се концентрира върху съдбата и приключенията на въпросния персонаж и представя на читателя събитията от филма през неговата гледна точка.

По това „Принцесата, разбойникът и фермерското момче” до някъде се доближава до замисъла на поредицата Star Wars Journal (уви, отново непозната за българските читатели). През 1998, в промеждутъка между специалните издания на старата трилогия и премиерата на Епизод І, Scholastic издадоха серия от три книги - Captive to Evil, Hero for Hire и The Fight for Justice. Книгите бяха забавно четиво за най-малките, оформени като дневници, и бяха написани в първо лице, съответно като хроника на Епизод ІV през очите на Лея, Хан и Люк. Как и кога героите са успели да си водят дневник, докато бягат от Империята и се борят срещу Звездата на Смъртта остава под въпрос :)

За разлика от тази поредица обаче, тук читателят получава и трите гледни точки в една корица! Радостно е, че от Дисни все пак не са експлоатирали възможността да разделят „Принцесата, разбойникът и фермерското момче” на три отделни книги.

Също така, при все, че Александра Бракен се старае да предаде мислите и чувствата на тримата млади бунтовници и да ги сближи максимално с читателя, тя не превръща преразказа си в дневник или мемоар, а запазва структурата на роман. Стилът е достъпен и интересен за млади читатели, и едновременно лек, приятен и неангажиращ за по-възрастните. В случай, че не сте дете, помага ако можете да четете книгата „с детски очи”. Или с други думи, стига да си имате едно на ум, че книгата все пак е писана за подрастващи, спокойно може да й се насладите дори да сте на осем по осем години.

Дори да знаете „Нова надежда” наизуст, „Принцесата, разбойникът и фермерското момче” предлага и редица сцени „зад кадър”. Т.е. макар да следва стриктно историята на Епизод ІV, от време на време авторката описва какво се случва с отделните герои не само по време на филмовите сцени, но често разкрива и събития преди и след тях. И макар, че вероятно най-много внимание заслужава развитието на Лея... моята любима добавена сцена е флиртът на Хан Соло в седма глава! Класика :)

А, да, и преди някой от заклетите почитатели на сагата да възроптае, как така някой си позволява да дописва филмите на ново... Всъщност Александра Бракен черпи материал за част от добавените сцени не от къде да е, а от радио драматизациите със сценарист Брайън Дейли. Покойният писател е един от основоположниците на Разширената Вселена (Expanded Universe, или просто EU – Star Wars историите извън филмите - книги, комикси, компютърни игри и др.). Познат на родния читател с първата част от трилогията „Приключенията на Хан Соло” – Han Solo at the Stars’ End, издадена през деветдесетте у нас... незнайно защо под заглавието „Отмъщението на Хан Соло”, която всъщност е втората книга)

Текстът на Александра Бракен е акомпаниран от селекция цветни и черно-бели концептуални рисунки на Джо Джонстън и покойния маестро Ралф Макуори. Въпреки, че това съвсем не са нови илюстрации, правени специално за книгата, едва ли има по-подходящи изображения, които да съпътстват историята.

Ралф Макуори е художникът, работил с Джордж Лукас от самото начало на „Междузвездни Войни”. Неговите картини не само помагат на Лукас да представи проекта пред шефовете на холивудските студиа и да намери продуцент за първия филм, но и служат като отправна точка и пътеводител за визията на филмите. Точно на дизайните на Макуори дължим до голяма степен вида на любимите си герои, кораби и планети, както и редица емблематични сцени от старата трилогия.

Колкото до Джо Джонстън, освен автор на множество концептуални скици, рисунки и схеми, той е и един от главните сториборд художници за Епизоди ІV, V и VІ. Сред приносите му е дизайна на емблематичния ловец на глави Боба Фетт. След като с години работи за Лукасфилм и Индъстриъл Лайт енд Меджик, Джо Джонстън сам сяда на режисьорския стол за „Скъпа, смалих децата”, „Човекът ракета”, „Властелинът на книгите”, „Джуманджи”, „Идалго: Океан от огън”, „Джурасик Парк 3”, „Човекът-вълк”, както и „Капитан Америка: Първият отмъстител”.

Въпреки, че доста от рисунките на Джонстън и Макуори са се появявали в различни бонус дискове към филмите (да не говорим за интернет), това е първия път, в който ще ги видим отпечатани на хартия у нас. А при все, че става дума за концептуални рисунки, които в детайл често се различават чувствително от вида на това, което изобразяват във филма, намирам за доста смело това, че са използвани в книга, насочена предимно към най-младите читатели! Доста хлапета вероятно ще си кажат неща от рода на „Ама Трипио изобщо не е такъв!” и „Да, ама шлемът на Дарт Вейдър е по-различен”. И ще са прави, разбира се! Но тези илюстрации са чудесна препратка към корените на „Междузвездни Войни”, по времето когато преди четири десетилетия един разказвач с визия с помощта на талантлив екип от художници и творци е започнал да гради от нищото галактиката, която днес познават и обичат милиони по целия свят. Творбите на Ралф Макуори и Джо Джонстън са поглед зад кулисите при продукцията на „Нова надежда”. Какви по-подходящи първи стъпки за новите почитатели на Star Wars от тези първи визуализации на сценария и идеите на Лукас! Единствената ми критика тук е, че е книгата спокойно е можела да поеме и два пъти, че и три пъти повече илюстрации.

Книгата на Александра Бракен е чудесно въведение за младите падауани, които тепърва откриват необятната галактика на "Междузвездни Войни". Тя първата от три заглавия, преразказващи цялата стара трилогия. Следващите две са „И какво? Ще ставаш джедай” от Адам Гидуиц (преразказваща „Империята отвръща на удара”) и „Внимавай със силата на тъмната страна” от Том Енгълбергер (преразказваща „Завръщането на джедаите”), и също ще бъдат издадени от Егмонт. А за колекционерите, които вече просто нямат място на рафтовете си - спокойно, книгите ще се продават и като електронни издания.

п.с. И без да искаме да пускаме спойлери - ХАН СТРЕЛЯ ПЪРВИ! (Всъщност, технически, той стреля ЕДИНСТВЕН, точно както в оригиналната версия на "Нова надежда", и тук Хан стреля под масата и Грийдо е изпепелен още преди да успее да натисне спусъка :-P)

No comments: