Wednesday, July 25, 2007

Уикенд в София и Transformers

Събота 14-ти, тъкмо след фаталния петък, с Андрей се метнахме на влака за София с намерението да си прекараме добре уикенда и да свършим някои неща, за които не остана време миналия път покрай Люк Бесон. От влака отидохме направо на Джедайса среща, където закусихме с няколко бири. Последва бърза разходка из Orange, Книгомания и магазина на Artline - постигнах забележителната скорост на харчене от 600 лв/ч, като за палко повече от половин час си накупих всичко с надписа Star Wars, което ми се ипречи пред очите (и все още нямах). Сдобих си много много комикси (попълних си колекцията от Star Wars TALES - любимата ми поредица!), 3 романа и една прекрасна енциклопедия - The New Essential Guide to Star Wars Droids. В последствие като направих сметка и излезе, че съм изпукал точно 314.30 лв. - OUTGEEK THAT! Вечерта се подлонихме при Анито (aka Suffer или Ani Zukino) в студенски град, където ни посрещнаха царски - първата вечер ни пусна да гледаме кеч, втората вечер ни сготви божествен ориз с пилешко :) В неделя, след разходка в зоопарка, имах удоволствието да гледам дългоочаквания от мен нов-новеничък филм за любимите ми Трансформери - първото игрално попълнение към поредицата.

Филмът не е крайъгълен камък на седмото изкуство, но нито някой очаква това от него, нито пък той се стреми да бъде такъв. Целта, която създателите на филма са си поставили е изпълнена на 100% - зрелищен фантастичен екшън, запомнящ се летен хит! (и въпреки това, все си мисля, че ако Спилбърг го беше и режисирал, освен продуцирал, както се говореше преди години, филмът щеше да е далеч по-добър)


А за мен, като фен на Трансформерите, удоволствието бе двойно!
само няколко от многото причини, поради които ФИЛМЪТ Е!

- Питър Кълън озвучава Оптимус! - оригиналния глас от старите анимационни серии и филма от 1986
- когато Сам си купува кола на старо до Бъмбълбий седи жълт Wolksvagen - пак препатка към старите серии!
- Сам казва "More than meets the eye" - отново, tagline-a на оригинала от 80-те
- битката Оптимус срещу Мегатрон, Оптимус повтаря реплките си от филма от 1986 - "One shall stand, one shall fall!"
- когато Оптимус представя останалите автоботи на Сам и му казва, че са научили английски от интернет, Айрънхайд насочва към Сам оръжията си и му казва "Do you feel lucky, punk?!" - култовата реплика на Клинт Ийстууд като Мръсния Хари.
- избъзикаха Буш, кагота президента в самчолета си поиста Ding-Dongs с тексаски акцент
- Бъмбълбий говореше с цитати от филми!
- повториха един от най-добре режисираните кадри на стария филм от 1986 - с изкривването на оръдието на танка.
- момиченцето от къщата с басейна носи розова плюшена играчка пони - My Little Pony, друга култова серия играчки на Hasbro, която също има анимация от 80-те.

Това, от което не съм очарован е саундтрака. Песента на Goo Goo Dolls не е лоша, напомня парчето, което вокала им записа за "Планетата на Съкровищата" на Дисни. Песента на Smashing Pumpkins също не звучи зле. Но на фона на железния осемдесетарски рок от анимационния филм, саундтрака от 2007 просто не струва.

На следващия ден с Андрей си счупихме личния рекор до ходене пеша (трите дни общо сме навъртели не по-малко от 40 километра) и открихме офиса на Прооптики (не и преди да се запилеем яко из София и да си купим карта от някаква бензиностанция пред която се озовахме) и се сдобих с прекрасни големи оригинални плакати на филма :)

После изхарчих и останалите пари, тоя път за DVD-та. Какво да се прави, такива сме си ние с Андрей - меценати. Влагаме си парите в изкуство и това си е!


Обядвахме с Весела Казакова (много се радвам, че успях и с нея да се видя), която ни показа една готина кръчма, скътана в центъра на София :) За следващия път ще знам къде да обядваме.


Накрая с последните пари си купих билет за връщане, че дори останаха и малко стотинки за шише студена минерална вода.
Беше хубаво :)))

4 comments:

Mimz said...

Ех, защо не каза, че ходиш в София. Аз си изгърмях последното ходене и можех да те използвам да провериш за някаква музика там (if it's ok). Но нищо, поне вие сте напазарували добре. ;)
Днес гледах филма - хареса ми. Беше приятен, а и имаше забавни моменти.

Silviya said...

песен на Goo Goo Dolls?
Коя тяхна песен е включена във филма?

Young_Jedi said...

Амиии... ей тази дето току що постнах :)

Силвия said...

мерси :)