Monday, November 09, 2015

„Странният случай с Оригами Йода” на Том Енгълбъргър – ревю!

Какво е по-добро от едно любимо нещо? ДВЕ ЛЮБИМИ НЕЩА! Да се съчетае книга тип детски дневник а-ла Wimpy Kid с поп-културен феномен като Star Wars е печеливша комбинация! „Странният случай с Оригами Йода” на Том Енгълбъргър е създадена точно по тази формула, и вече е в родните книжарници.

stranniat_sluchai_s_origami_ioda_hrm

Преди повече от десет години Джеф Кини започва серия от хумористични кратки онлайн публикации, озаглавени „Diary of a Wimpy Kid”. Това са весели историйки през погледа на хлапе на име Грег Хефли. Разказчетата са представени като части от дневника на Грег, и описват множеството перипетии в неговото ежедневие. От семейни разправии до училищни неволи, животът на Грег определено не е лесен… и никак не ни е чужд. Все пак, доста от нас са се сблъсквал с проблеми от рода на вечно тормозещ те по-голям брат, или пък пишкащ по-малък такъв, родители, които не ти влизат в положението, как да поканим момиче на танц, и как да успеем да не се ръкуваме с онзи чешит, който все си бърка в носа? Като капак на всичко, разказчетата от дневника на Грег Хефли са допълнени от рисунчици и кратки комикси, чрез които главният герой илюстрира и показва нагледно патилата си. Черно-белите карикатури плюс семплият ежедневен език на забавните разказчета превръщат „Diary of a Wimpy Kid” в онлайн хит, и скоро редица от посетителите на сайта искат хартиена версия. И така, сайтът се превръща в книга. Книгата пък се превръща в бестселър, и после – във франчайз. До ден днешен Джеф Кини вече е издал над десет книги от поредицата, по които пък има и цяла филмова трилогия. „Diary of a Wimpy Kid” от няколко години излиза и на български, под заглавието „Дневникът на един дръндьо”.

За никого не е изненада, когато едно популярно четиво се превърне в мода и предизвика цяла вълна от други поредици, използващи същия жанр или направо копиращи формулата. Няколко подобни популярни серии, като например Dork Diaries (Дневниците на зубрачката) и Timmy Failure (Тими Провала) излизат дори и в България. Книгите под формата на хумористични и илюстрирани детски дневници наистина завладяват пазара и стават любими на множество млади (и не чак толкова млади) читатели.

А какво е по-добро от едно любимо нещо? ДВЕ ЛЮБИМИ НЕЩА! Така че, да се съчетае книга тип Wimpy Kid с поп-културен феномен като Star Wars е повече от логична издателска стратегия! И за това свидетелства фактът, че съществуват не една, а направо ДВЕ такива поредици. Но макар и двете да се базират на една и съща идея, и двете са също така коренно различни.

Едната поредица е Jedi Academy на Джефри Браун, карикатуристът и автор на хитовите книжки за Дарт Вейдър в ролята на родител (Vader’s Little Princess, Darth Vader and Son, Good Night Darth Vader, Darth Vader and Friends). След успеха на първите книжки с Вейдър, Джефри Браун започва и поредицата за хлапе от Татуин, което мечтае да стане пилот, като по-големия си брат, но вместо това ненадейно попада в Джедайската Академия. Книжките са весела Star Wars алюзия за живота на средностатистическия ученик на родната ни планета Земя. Книгите на Джефри Браун все още не са издавани у нас, но да се надяваме, че покрай премиерата на Епизод VII може и това да се случи!

Другата Star Wars / детски дневник поредица пък се нарича Оригами Йода, и първата книга, „Странният случай с Оригами Йода”, е вече в книжарниците. Любопитен факт, че издателството, което пуска Оригами Йода в България е ДуоДИЗАЙН – същото, което разпространява и „Дневникът на един дръндьо”.

За разлика от Jedi Academy, в Оригами Йода действието се развива ИЗВЪН галактиката на „Междузвездни Войни”. Точно така, става въпрос за съвсем нормални хлапета, шестокласници от американско училище… чийто съученик обаче се подвизава нон-стоп със зелена хартиена фигурка на Йода, надяната върху пръста си. И сякаш това не е достатъчно, за да го сметнете за странен, въпросният субект (името му е Дуайт), си преправя гласа, за да звучи като учителя-джедай и раздава на нуждаещите се съвети в обърнат словоред! Дуайт твърди, че съветите не идват от него, а директо от Оригами Йода. Учениците в класа са разделени на два лагера. Едните са тези, които нямат вяра в Оригами Йода и считат всичко за номер. Другите пък смятат, че Дуайт е прекалено голям загубеняк, за да измисля лично такива умни съвети, и следователно хартиената фигурка действително е способна да раздава джедайски мъдрости на нуждаещите се.

Дали Оригами Йода има връзка със Силата?! Героите в книгата се заемат да открият отговор на този въпрос. За разлика от шаблона на „Дневникът на един дръндьо”, тук главният герой Дуайт всъщност е доста встрани, да не кажем направо в сянка. Книгата всъщност представлява серия от случки, всяка от които е описана от различен съученик ни Дуайт. Случките са събрани заедно за да документират странните прояви на Оригами Йода и да се разследва дали съветите му са резултат на някаква мистична Сила, или пък идват от самия Дуайт. След всяка история имаме „ръкописни” мнения на вярващия съученик и песимиста на класа. Подобно на ролите на Мълдър и Скъли в „Досиетата Х”, единият защитава свръхестествените способности на Оригами Йода, а другият се опитва да го изобличи като някакъв евтин трик. А какво ще е крайното заключение? Предстои да разберем!

Самите истории са написани на непринуден, ежедневен език и се въртят около обичайни за възрастта на героите проблеми. Мда, това е период, колкото изпълнен със смях и безгрижни игри, толкова и с несигурност, притеснение и първи трепети. Сюжетите на главите засягат ситуации като стеснението при училищните танци, нерешителност в разговорите с момичетата, яд и срам покрай унизителните загуби в часовете по физическо, разочарованието, когато родителите ти не те пускат на кино за филм на ужасите, или пък ти скрият плейстейшъна за наказание, и др. Разбира се, някои от ситуациите са леко далечни на българските деца, но никак не е трудно да им намерим родни аналогии. Примерно, когато става дума за физическо, просто мислено заменете бейзбола с футбол, и готово.

Origamiyoda

Оформлението на книгата пасва напълно на замисъла й. Всичко е целенасочено небрежно. Корицата е изпълнена с тебеширени рисунки по черна дъска, а страниците са с фон като омачкани, хвърчащи листове. Всяка глава е писана от различно хлапе от училище, и следователно е в леко различен стил, и отпечатана в друг шрифт. Илюстрациите (за добро или зло) са с художествена стойност, която не надхвърля драскулките в полетата на обикновена тетрадка, и действително сякаш са дело на отегчен ученик по време на дългите часове. Изобщо, неглиже отвсякъде!

Наличието на Оригами Йода далеч не е единствената препратка към „Междузвездни Войни”. Закачките с вселената на Лукас са пръснати из целия текст. Заклетите фенове ще отбележат това още с първите редове, когато разбираме че училището, което героите посещават се нарича Средно Училище Макуори – израз на почит към легендарния художник Ралф Макуори, чието дело са изумителните концептуални рисунки за филмите от Старата трилогия. Споменават се Силата, Джаба, Чубака, говори се за пътя към Тъмната страна и т.н. Нещо повече, книгите от поредицата дори многократно споменават Уукипедия!

Автор на книгата е Том Енгълбъргър, който очевидно е голям фен на „Междузвездни Войни”. Това си личи буквално още от посвещението в началото, та чак до благодарностите в края на книгата! А фактът, че между особняка със склонности към оригами Дуайт и самият автор съществува известна (вероятно неслучайна) прилика, кара читателя да му симпатизира още повече. Кой знае, вероятно известна част от „Странният случай с Оригами Йода” е автобиографична! А ако се чудите от къде още ви е познато името Том Енгълбъргър, не се чудете. След успеха на поредицата Оригами Йода, на Том Енгълбъргър бе поверена третата книга от трилогията нови преразкази по класическите епизоди на Star Wars! В края на този месец от Егмонт България излиза неговата трактовка на „Завръщането на джедаите”, озаглавена „Внимавай със силата на Тъмната Страна”. От Дисни му се доверяват и с роман за деца по „Пазители на галактиката”.

Поредицата Оригами Йода се състои от общо седем книги. Това са:

The Strange Case of Origami Yoda
Darth Paper Strikes Back
The Secret of the Fortune Wookiee
The Surprise Attack of Jabba the Puppett
Princess Labelmaker to the Rescue
Emperor Pickletine Rides the Bus
 ART2-D2’s Guide to Folding and Doodling: An Origami Yoda Activity Book

The-Origami-Yoda-Series-with-Star-Wars-Puppets

За сега втората и третата книга от поредицата са обявени като „Очаквайте скоро!”, а дали ще я видим цялата на български предстои да разберем!

И въпреки, че последната от тях е издадена в САЩ през 2013, сайтът на поредицата все още кипи от активност! Посетете http://origamiyoda.com/ за повече информация. А ако решите – можете да изпратите и свой собствен Star Wars оригами шедьовър, който да бъде публикуван там! Успех, и нека Силата бъде с Вас!

No comments: