Tuesday, November 24, 2015

„Подвижна мишена: Приключенията на принцеса Лея” – предпремиерно ревю!

Вие, които четете това ревю първи – добро утро, нощни птици! След няколко часа книжарниците отварят! А 24 ноември е премиерата на българския превод на „Подвижна мишена: Приключенията на принцеса Лея” от Сесил Кастелучи и Джейсън Фрай (Оригинално заглавие: Moving Target: A Princess Leia Adventure). Изданието е част от мащабната издателска Star Wars програма на Егмонт България, и излиза едновременно с още две книги от серията Journey to Star Wars: The Force Awakens.

В случай, че сте пропуснали предишното ревю (можете да наваксате тук), „Подвижна мишена” е част от трилогия илюстровани романи за младежи (или Young Adult ако предпочитате). Трите романа са напълно самостоятелни истории (точно така, няма проблем да ги четете отделно, в каквато и да било поредност), но обединени от едни и същи мотиви. Идеята е следната:

-Всеки от трите романа се фокусира върху любими герои от Старата трилогия. (Вече публикувахме ревюто на „Бягството на разбойника: Приключенията на Хан Соло и Чубака” от Грег Рука, предстои и това, на „Оръжието на джедая: Приключенията на Люк Скайуокър” от Джейсън Фрай).

-Всеки роман е гарниран е с вяколко илюстрации в черно-бяло и червено, дело на комикс-светилото Фил Ното (същият, който в момента рисува поредицата „Чубака” на Марвел Комикс)

-Всяка история се развива между епизодите на Старата трилогия, но прави лееекичка връзка с бъдещи събития, разбирайте – ерата на Епизод VІІ (точно по тази причина и книгите са част от подгряващата кампания на Дисни и Лукасфилм „Пътуване към Междузвездни Войни: Силата се пробужда”)

-Ако прочетете и трите романа забелязвате някои нови герои, които се появяват в повече от една история, и съответно са малки парченца от пъзела, който всички фенове се опитват да подредят, догатвайки и спекулирайки за сюжетите и обратите, които ни предстоят в „Силата се пробужда” на 18 декември! И в същото време – няма никакви спойлери!

А сега, да пристъпим към „Подвижна мишена: Приключенията на принцеса Лея”.

97895427157641447768675

Още от 1977, Лея Органа буди възхищение у зрителите и се превръща в модел за подражание на поколения момичета (и не само). Тя е героиня-пионер във кино-фантастиката, още преди Елън Рипли и Сара Конър да се появят на хоризонта. Макар и да няма корона, или пък пищния гардероб на майка си Падме Амидала, принцеса Лея притежава редица качества, които я превръщат в такъв силен и емблематичен образ. Единственото момиче на преден план в Старата трилогия, тя съвсем не остава по-назад от Люк и Хан! Помислете само, тя е едновременно принцеса, дипломат, сенатор и шпионин под прикритие, бунтовнически лидер, не трепва в присъствието на Таркин, не се поддава дори на изтезанията на Вейдър, да не говорим, че е единственият човек, който някак си успява да вкара хаймана като Хан Соло в правия път, въпреки, че той ужким приема заповеди само от себе си! Така че, няма съмнение, че Лея е героиня, която спокойно може да бъде главен герой в своя собствена книга. Въпросът е само, в коя от многото й роли ще я видим, и в каква ли светлина ще се изяви този път! За разлика от мисиите на Хан и Чуи, където можем да очакваме поредната доза престрелки с ловци на глави и щурмоваци и скокове в хиперпространството (поне когато Сокола е в изправност), при любимата ни принцеса приключенията не са толкова предвидими!

Предната корица не лъже – Лея в бойна униформа и бластер! Принцесата е на фронтовата линия, на мисия да отвлече вниманието на Империята от все още съвземащите се след Епизод V бунтовници. Лея е в ролята на водач на малък екипаж на отчаяна мисия за заблуда на врага. Тя е подвижната мишена от заглавието, или направо примамка! Разбирайте – Лея е в центъра на диверсионна операция, чиято цел е да заблуди имперското разузнаване, и единствено тя от целия екип е наясно с истинския план. А той пък е доста рискован, но Лея е самоотвержена и изпълнена с жертвоготовност.

Виждаме я в изключително труден за нея момент – Хан е декорация в замъка на Джаба, а Галактиката отново е в желязната хватка на Империята, след като са се разчули новините за строежа на втора (и дори още по-голяма) Звезда на Смъртта.

Историята е по-дълбока и драматична в сравнение с книгата за Соло и Чубака. Освен приключенския елемент, разглеждат се и някои чисто етични въпроси и морални дилеми, с които Лея се сблъсква като лидер и революционер. Като например хладната математика на войната, в която като при игра на шах, често се налага да се жертват пешки. Въпреки това, книгата е за подрастващи, така че спокойно – нищо брутално или прекалено мрачно. Има добър баланс между чисто забавно четиво и храна за размисъл за младите читатели.

Точно както и в другите книги от серията, тази също предлага поглед към далечното бъдеще (и все по-близката премиера) на „Епизод VІІ: Силата се пробужда”. Ще се запознаете с дроида PZ-4CO, споменава се Поу… или с други думи – подготвя се почвата за предстоящите продължения!

Автори са, както вече споменахме, Сесил Кастелучи и Джейсън Фрай. Фрай, освен че е отговорен и за „Оръжието на джедая: Приключенията на Люк Скайуокър”, има в библиографията си повече от две дузини Star Wars заглавия – от статии и разкази, до енциклопедии. Фрай е познавач, който се специализира в техническа литература (разбирайте различни наръчници, ръководства и атласи) от „Междузвездни Войни”, но от няколко години има и малък опит с художествената литература. Не зная каква част от този роман е негова, и каква е принос на съавторката му, за да се изкажа дали и художествените текстове му се отдават толкова, колкото техническите… но предполагам, че съвсем скоро ще разберем! (Нали не сте забравили? Предстои и ревюто на „Оръжието на джедая”)

Колкото до Сесил Кастелучи, тя е ново име сред творилите във вселената на Star Wars автори, но подозирам, че именно на нея дължим женската перспектива в книгата и силния профил на Лея.

Личи си, че и художникът Фил Ното си е написал домашното! В илюстрациите му се появяват и бунтовнически лидери като Мон Мотма, Адмирал Акбар и генерал Крикс Мейдийн, и това доста допълва текста, и цялостната атмосфера на романа.

Казано накратко – книжката радва! А и съм сигурен съм, че феновете на Star Wars, и особено почитателите на Лея, няма да пропуснат възможността да се потопят в едно ново приключение от една далечна галактика! Леко и приятно четиво по всички параграфи, и любопитно независимо дали сте стар междузвезден вълк, или току що сте се запалили, покрай вихрещата се предпремиерна мания!

No comments: