Tuesday, November 24, 2015

„Бягството на разбойника: Приключенията на Хан Соло и Чубака” – предпремиерно ревю!

Преди месеци от Дисни и Лукасфилм стартираха мащабна издателска кампания, наречена Journey to Star Wars: The Force Awakens. Целта на кампанията – да подгрее и подготви феновете и читателите за предстоящата премиера на „Силата се пробужда”. Под банера на Journey to Star Wars: The Force Awakens на запад вече са публикувани буквално десетки заглавия – от занимателни книжки за най-малките, през комиксите на Марвел, до сборник с разкази и няколко романа. До премиерата остава по-малко от месец, но кампанията няма да подмине и България! От Егмонт издават преводи на трилогия илюстровани романи, фокусиращи се върху нови приключения на познати герои. Трите романа разказват за патилата на съответно Хан Соло и Чубака, Принцеса Лея и Люк Скайуокър, и излизат едновременно на 24 ноември. Така че, от вторник можете да се оглеждате за:

„Бягството на разбойника: Приключенията на Хан Соло и Чубака” от Грег Рука (Оригинално заглавие: Smuggler’s Run: A Han Solo & Chewbacca Adventure)

„Оръжието на джедая: Приключенията на Люк Скайуокър” от Джейсън Фрай (Оригинално заглавие: The Weapon of a Jedi: A Luke Skywalker Adventure)

„Подвижна мишена: Приключенията на принцеса Лея” от Сесил Кастелучи и Джейсън Фрай (Оригинално заглавие: Moving Target: A Princess Leia Adventure)

Събитията в трите романа се развиват в промеждутъците между епизодите на Старата трилогия. Историите не са свързани помежду си или номерирани, така че спокойно можете да ги четете в произволен ред. Аз лично започвам от Хан и Чуи!

SW_bqgstvoto na10001447768159

Историята е точно това, което можете да очаквате от чаровното дуо контрабандисти/бунтовници – междузвезден екшън и космически приключения, гарнирани с доза корелиански хумор!

Фактът, че книгата се цели в младежката аудитория за мен определено е плюс. Не е тайна, че по начало предпочитам по-кратките и стегнати четива, където историята се развива с добро темпо и никога не отегчава със страници-пълнеж. За разлика от някои по-обемни или направо многотомни и (свръх прекалено) епични Star Wars истории, при Young Adult романите обикновено „се кара по същество”. Така де, книгата е писана предимно за фенове, а повечето от нас са достатъчно запознати с галактиката на Междузвездни Войни, и имат достатъчно богато въображение, за да визуализират и да си представят всичко, без многословни описания и протяжни вътрешни диалози.

Освен това, „Бягството на разбойника” спазва и един основен критерий, който аз имам като цяло към историите, доразвиващи хронологията на Star Wars. Според мене никакви странични приключения не трябва да бъдат по-мащабни и по-епични от самите филми, освен ако не се развиват в съвършено друга ера от историята на галактиката. Ако роман, комикс, или пък компютърна игра, надскача мащаба на кино-епизодите, то това до голяма степен обезсмисля и принизява постиженията на главните герои от екрана. Основната история са филмите, и всички останали съпътстващи истории трябва да се въртят около тях, или да се развиват паралелно на тях, без да ги омаловажават. И точно такъв е случаят и тук – сюжетът в „Бягството на разбойника” се върти около едно от хилядите знайни и незнайни приключения на Хан и Чуи – просто поредната мисия на Хилядолетния Сокол до затънтено кътче на галактиката!

Е, като казвам „просто поредната мисия”, всички знаем, че при Хан Соло нищо никога не протича според плана, и нито един полет или задача не протичат рутинно! Това важи в пълна сила и за този роман! Без да издаваме от историята повече от това, което е написано на задната корица – класическите елементи са на лице! Соло е с награда за главата, и продължава да се прави на корав единак пред Принцеса Лея. Но всички си го знаем, дълбоко в себе си, Хан не е такъв човек, и фактът че се завърна в края на „Нова надежда” говори достатъчно. Колкото до прехвърчащите между Хан и Лея искри, то те още не са се превърнали в бурни пламъци, но Чубака въпреки всичко ги долавя, и картинката му е ясна. Като за капак, Чубака действа на Хан както действа щурецът на Пинокио – играе ролята на съвест, и му напомня кои са важните и правилните неща в живота. И така, Хан и Чуи отново са на мисия за бунтовниците! Трябва ли ви повече?

Е, в случай, че да, да знаете, че в „Бягството на разбойника” има цяла глава, разказана от гледната точка на Чубака! Не съм сигурен дали това е прецедент в Star Wars литературата, но поне в момента не се сещам за друга книга, в която това да се е случило. Тъй че, бонус точки за оригиналност!

Да кажем и няколко думи за автора! Грег Рука е име, което като фенове на „Междузвездни Войни” ще срещате все по-често. Освен, че е автор на „Бягството на разбойника: Приключенията на Хан Соло и Чубака”, Рука вече е отговорен и за още две истории от програмата „Journey to Star Wars: The Force Awakens”. Това са предстоящият роман „Before the Awakening” (официален прикуъл на „Силата се пробужда”) и четирите броя на комикс-серията „Star Wars: Shattered Empire”. Изборът не е случаен. Опитен сценарист на комикси и автор на няколко романа, Рука не е новак в развиването на герои от вече установени измислени светове и вселени. Името му седи на кориците на броеве на Батман, Супермен, Спайдър-мен, Деърдевил, Електра и др. Списъкът е дълъг. Ако искате да проверите уменията му като сценарист безплатно, то пробвайте стиймпънк уеб-комикса Lady Sabre and the Pirates of the Ineffable Aether ( http://www.ineffableaether.com/ ), където всяка нарисувана страница е съпътствана и от сценария на Рука.

Илюстрациите, както и художественото оформление на цялата книга (и изобщо на цялата поредица) са стилизирани в черно-бяло и червено. Погледнете корицата за справка! Рисунките са остатъчно детайлни, и умело улавящи както вида на главните герои, така и атмосферата на вселената на Джордж Лукас. Уви, броят им не е голям, и това е единственият им недостатък. Като за илюстрован роман, илюстрациите биха могли да бъдат в пъти повече, но… все пак по-важно е качеството, а не количеството.

Рисунките са дело на Фил Ното – име, познато на комикс феновете. След десетилетие в Walt Disney Animation, където е на борда на проекти от калибъра на „Цар Лъв”, „Покахонтас”, „Мулан” и „Лило и Стич”, Нито се пренасочва от 2Д анимацията към света на комиксите. Работил е с най-големите комикс издателства в САЩ, допринасяйки за поредиците на култови супергерои като Батман, Супермен и Уочмен (за DC Comics), Х-мен, Отмъстителите и Черната Вдовица (за Marvel Comics). Дали заради предишните му контакти и работа и с Дисни, и с Марвел, или просто заради внушителното му портфолио (а най-вероятно и двете!), Фил Ното е нает за някои от новите Star Wars заглавия. Той рисува част от кориците на новите поредици на Марвел – „Канан”, „Принцеса Лея”, „Дарт Вейдър” и др. Освен това е художник и на мини-поредицата „Чубака” (три от общо пет броя вече са на издадени в САЩ). Освен, че е голям талант, Ното е и голям Star Wars фен! За доказателство, просто хвърлете един поглед на сайта на художника – http://www.notoart.com/ Там ще откриете освен корици и рисунки от официални проекти, по които работи, и редица фен-арт творби, рисувани за забавление. Ето някои от най-интересните:

Концепция за новата визия на по-възрастния Люк Скайуокър, още от 2013, преди да разберем, че Марк Хамил ще е брадат – http://philnoto.tumblr.com/post/44300586387/jedi-master-luke-skywalker

А това е представата на художника за предстоящия филм Rogue One: http://philnoto.tumblr.com/image/114155982151

Но да се върнем към „Бягството на разбойника”. Тандемът Рука / Ното не разочарова! Двамата са успели да уловят емблематичните образи на неохотния герой-контрабандист и неговия преизпълнен с лоялност рунтав спътник. Хан Соло и Чубака са верни на себе си, написани по начин, който ви кара да вярвате, че това са същите онези филмови герои, които обичате. Потенциалът им да се забъркват в неприятности (и да излизат от тях по забавен начин) е разгърнат в едно приятно, бързо приключение, което се чете на един дъх. Освен това, авторът е съумял да разкаже история, развиваща се съвсем скоро след битката при Явин, но едновременно с това ви дава да вкусите от следващата епоха – ерата на Епизод VІІ. Как става това? Е, няма да издавам! Съвсем скоро ще имате възможност да разберете сами!

No comments: