Thursday, January 28, 2016

„Междузвездни войни: Силата се пробужда – Илюстрована енциклопедия“ – обстойно ревю!

Жаждата за информация на Star Wars феновете е неутолима! Всеки аспект от вселената на Джордж Лукас предизвиква интерес и дава поле за изследвания – от извънземните „статисти”, които обитават фона в любимите ни сцени, през устройството на светлинните мечове, до галактически карти и координати на планетите. Трудно ще намерите детайл от филмите, за който вече да не е измислена предистория, да не са представени конкретни технически данни и пр. „Междузвездни войни” вероятно е единствената поредица в историята, за която са издадени толкова много томове с ръководства, наръчници, атласи, енциклопедии и какво ли не още.

Една от най-известните и най-успешните серии сред тях е Star Wars Visual Dictionaries (или според превода на родните издания – илюстровани енциклопедии). Първия том се появява през 1998 и обхваща цялата класическа трилогия. През следващото десетилетие той е последван от енциклопедии обхващащи всеки един епизод от новата трилогия поотделно, както и такива, които покриват материал от сериала Star Wars: The Clone Wars. Зад серията Visual Dictionaries седи небезизвестното издателство DK Publishing, познато на феновете със страхотните си поредици Inside the Worlds of (енциклопедии с детайлни илюстрации на планети и локации от Междузвездни войни) и Incredible Cross-Sections (подобен формат, разкриващ „под разрез” устройството на всевъзможни космически кораби, спийдери и други возила и машинарии от Сагата).

Първият досег на българските читатели с илюстрованите Star Wars енциклопедии на DK бе изданието на Егмонт „Междузвездни Войни: Бунтовниците – Илюстрована енциклопедия”. А само преди броени дни от издателството ни зарадваха и с последното, петнайсето попълнение в серията, което разбира се е посветено на „Силата се пробужда”. Star Wars: The Force Awakens: The Visual Dictionary се появи на пазара на самата дата на премиерата на филма – 18 декември. Вече дебнех офертите в Амазон (там заглавието вече е бестселър!) и бях готов да поръчам английското издание, когато за моя най-голяма радост се разбра, че съвсем скоро ще имаме и български превод – „Междузвездни войни: Силата се пробужда – Илюстрована енциклопедия“. И идва у нас едва месец след световната си премиера!
InDesign PDF Preset: Penguin_PDF_Jackets_Coated39
Ако сте разгръщали предишни томове от поредицата, то знаете какво да очаквате като оформление и съдържание. Енциклопедията е луксозно издание с твърди корици, на хубава гланцирана хартия и с качествен печат. Страниците са общо 80 на брой, и всяка от тях представя фотографии, придружени с пояснителен текст. Интересното е, че някои от страниците са организирани хоризонтално, а други вертикално, тъй че, пригответе се да въртите книгата!

Освен кадри, взети направо от „Силата се пробужда”, тук за първи път ще видите изображения, показващи в детайл всевъзможни предмети, оръжия, машини, костюми, същества и герои. За запалените по филма това е уникална възможност да разгледат артефакти, които се появяват на екрана едва за миг, или дори изобщо не стигат до него! Точно така, енциклопедията включва и материал от ОТПАДНАЛИТЕ сцени! (За мен лично, това е една от най-интересните и любопитни части от съдържанието на книгата!)

Енциклопедията отделя внимание на всички главни и поддържащи герои във филма, и не забравя дори тези, които „пропускаш ако мигнеш”. Ще се срещнете отново със старите ветерани Хан Соло, Чубака и принцеса… пардон, генерал Лея Органа, както и вечните им спътници Трипио и R2–D2. Новите попълнения също са на лице – асът на Съпротивата Поу Дамерън, самоотверженият дезертьор Фин, вехтошарката с мистериозно минало Рей, енигматичната Маз Каната, и разбира се, всеобщия фаворит BB-8.

Представителите на Първия ред естествено също присъстват. Подобаващо, най-много информация е предоставена за Кайло Рен. Сподвижниците му Капитан Фазма и Генерал Хъкс също имат собствени страници. Различните военни единици също са разгледани – отделните типове щурмоваци и пилоти, техните брони, оръжия и екипировка. Наследникът на Звездата на смъртта, базата „Звезден убиец” също има отделен дял от енциклопедията.

Всичко изброено до момента обаче са все герои и понятия, които присъстват осезаемо във филма. Т.е. за тях добиваме добра представа още при самото гледане. А за мен далеч по-интересни са световете в дълбочина, героите от фона, съществата от заобикалящата ни вселена… И тук идва най-интересната за мен част от книгата! Его ги обитателите на граничен пункт Нийма на Джаку! Тук са изпадналите от филма Зувио и Сарко Планк, които въпреки че се сдобиха с роля в романи от Разширената Вселена, не успяха да достигнат до кината (и двете гореспоменати истории вече имат ревюта на нашия сайт – Зувио е героят в High Noon on Jakku, а Сарко Планк съперничи на Люк Скайуокър в „Оръжието на джедая”). Тук са колоритните обитатели от замъка на Маз, както и вече култовите междупланетни гангстери от Канджиклуб, и техните колеги от Гуавианската банда на смъртта… Не са пропуснати дори и Ратхтарите – гладните гадини, превозвани от Хан Соло във филма. И разбира се, моя нов любимец, Аления Корсар! (Колко е готин само, не мога да му се нагледам!! Очаквайте скоро и ревюто на неговата самостоятелна история The Crimson Corsair and the Lost Treasure of Count Dooku!)
DSCF4886
За моя най-голяма радост, най-накрая имаме повече информация и за един герой, който според мен си отиде разочароващо бързо – Лор Сан Тека. „Междузвездни войни” има традиция с класически актьори в поддържащи и главни роли – Алек Гинес като Оби-Уан, Питър Кушинг като Таркин, Кристофър Лий като Граф Дуку… Когато се разчу, че в Епизод VІІ ще участва самият Макс Фон Сюдоф бях далеч по-любопитен за неговата роля, от колкото за който и да е друг от новите герои, но уви – в новините около филма не се споменаваше почти нищо по въпроса! И едва след премиерата разбрах защо – героят му, Лор Сан Тека, умира още в самото начало на филма, съсечен от Кайло Рен. Но дори и с такава кратка поява, героят стана за мен автоматично интересен, с цялата мистериозност около него… Е, енциклопедията хвърля малко светлина около неговата същност. И това ме кара да се надявам, че той ще се появи отново в бъдещи комикси и романи, разказващи предисторията на „Силата се пробужда”.

Друг важен принос на книгата е, че доста разяснява политическата обстановка в Галактиката, взаимоотношенията между Първия ред, Републиката и Съпротивата, и историческия контекст на събитията, довели до конфликта между тези фракции в Епизод VІІ. Без съмнение, уплашени от критиките около Новата трилогия, за която някои се оплакаха, че имало прекалено много заседания в сената, гласувания, и пр. политически сцени, които бавят действието, от Дисни и Лукасфилм ни спестиха този аспект почти напълно в новия филм. Лично за мен, внасяне на яснота по темата не би навредило на филма, но от Дисни явно целенасочено избягват всякаква прилика с Епизоди І, ІІ и ІІІ. Е, за щастие вече имаме „Междузвездни войни: Силата се пробужда – Илюстрована енциклопедия“, за да научим това, което се пропуска във филма.

Е, естествено, някои неща дори и в тази енциклопедия не се разискват. Като например, върховния лидер Сноук, или житието на Люк Скайуокър след „Завръщането на джедаите”. Но това е напълно логично и в реда на нещата. Все пак, нали не сте очаквали да има спойлери за следващите епизоди? ;)
Capture
Автор на енциклопедията е небезизвестният Пабло Хидалго – избор колкото логичен, толкова и удачен. Той е познат дори и на най-младите сред феновете, тъй като всяка седмица отговаря на въпроси в онлайн предаването Rebels Recon (можете да откриете епизодите в YouTube), посветено на сериала „Междузвездни войни: Бунтовниците”.

От средата на 90-те той работи по различни проекти на Лукасфилм, и се превръща в една от движещите сили зад StarWars.com. Хидалго поема поста на мениджър на онлайн съдържанието в интернет сайтовете на Лукасфилм и остава на тази позиция чак до 2011. Междувременно става автор на редица статии, кратки разкази, комикс-сценарии, и сътрудничи в писането на ролевите игри Star Wars на West End Games. Любопитен факт е, че Хидалго дори получава малка роля в Епизод ІІІ, и така бива обезсмъртен със свой собствен герой в света на Междузвездни войни – това е историкът Джану Годалхи (анаграма на Хидалго).

Хидалго съвсем не е дебютант и в енциклопедиите. Преди „Силата се пробужда – Илюстрована енциклопедия“ той пише „Star Wars Chronicles: The Prequels” (в съавторство със собственика на Ранчо Оби-Уан, Стийв Сансуийт), и изготвя „Star Wars: The Essential Reader’s Companion” – хронологично ръководство за всички издадени преди края на 2012 година романи „Междузвездни войни”. Извън галактиката на Лукас, името на Хидалго стои върху кориците на обширни енциклопедии за вселените на Transformers и G.I. Joe.

След преминаването на Лукасфилм под шапката на Дисни, всеобхватните знания на Пабло Хидалго за вселената и франчайза „Междузвездни войни” бързо му осигуряват място в новосформирания Lucasfilm Story Group. Като член на групата задължение на Хидалго е да следи, координира и синхронизира всички излизащи Star Wars истории, да се уверява, че те се вписват и не противоречат на канона, и да осигурява помощ и да консултира техните автори. Сами разбирате – по-подходящ човек за написването на книга като „Междузвездни войни: Силата се пробужда – Илюстрована енциклопедия“ – здраве му кажи! И резултатът го доказва.

Единствената забележка към изданието идва при превода и редакцията, където тук-таме се забелязват дребни несъответствия. Преводът на терминология от измислена вселена определено не е лека задача, а и ние, Star Wars феновете, можем да бъдем доста придирчиви, но става дума и за чисто технически грешки. Например, ще забележите, че името на пилота Poe Dameron се появява и като „По”, и като „Поу”, на една и съща страница.

Какво мога да кажа като заключение? „Междузвездни войни: Силата се пробужда – Илюстрована енциклопедия“ е силно препоръчително, че и направо задължително четиво за върлите фенове на Сагата. Ако „Епизод VІІ: Силата се пробужда” ви е харесал и е събудил любопитството ви, то тази книга се старае да го задоволи максимално. И успява! С множеството си големи и детайлни цветни снимки, както и със съпътстващия текст на познавача Пабло Хидалго, тя представлява ненадминат източник на информация за всичко в и около новия филм. Не я пропускайте!

За детайлно съдържание на книгата, за превю на част от страниците, както и за директна поръчка на енциклопедията от Егмонт България, посетете този линк: http://egmontbulgaria.com/marki-i-geroi-2/mezhduzvezdni-voyni-star-wars-391/entsiklopedija-mezhduzvezdni-voyni-silata-se-probuzhda-2727.html
А за подробни ревюта на всички останали Star Wars издания на Егмонт до момента, продължете тук. За ревюта на новите книги и предстоящите издания, както и за всевъзможни новини около Сагата – не спирайте да следите StarWarsBG.com :) И нека Силата бъде с Вас!

p.s. Между другото, колегите от Parka Blogs също не пропуснаха да отразят книгата! Ето тяхното традиционно разлистване на английското издание: https://www.youtube.com/watch?v=Vw7784gg3eE

No comments: