Thursday, January 21, 2016

„Любими филмови герои: Star Wars” – ревю!

„Любими филмови герои: Star Wars” е вероятно първи досег за българските читатели с една буквално вековна британска традиция – the Annual (или по наше му – Годишник)! В случай, че не сте запознати – книгоиздателите на Острова в края на всяка година издават луксозни тематични годишници, които се целят предимно в детската аудитория покрай Коледните и Новогодишни празници! Годишникът представлява книга с голям формат и обикновено твърди корици и множество цветни страници. Според тематиката си (а тя може да бъде каква ли не), годишникът съдържа комбинация от текст и илюстрации – разкази, комикси, игри, страници за оцветяване, загадки, интервюта, статии, и какво ли не още. Годишници имат както най-популярните във Великобритания през годината филми и сериали (героите на Дисни, Доктор Ху, Семейство Симпсън…), така и известни литературни герои (Хари Потър, Мечето Падингтън…), певци и музикални групи (One Direction, Spice Girls…), а също и спортни отбори (Manchester United, Liverpool…). Естествено и мания като „Междузвездни войни” няма как да не се сдобие със свой годишник преди всяка Коледа!

Star Wars годишниците са факт още от края на 70-те години. Няколко от тях са и на лавиците в моята библиотека. Все пак, като фен не бих пропуснал възможността да имам комиксите на междузвездните комикси на Марвел и Дарк Хорс, преиздадени в голям формат, на по-добра хартия и с по-качествен печат, и то с твърди корици! А какво има в първия Star Wars Annual на български? Да проверим!

97895427157711449331290,

Егмонт се погрижиха изданието да достигне до книжарниците преди празниците, но покрай многобройните други Star Wars издания от техния репертоар, както и покрай емоциите около премиерата на „Силата се пробужда”, едва сега успяхме да насмогнем и да пуснем ревю и за „Любими филмови герои”.

Като цяло, the annuals не са популярни у нас, и това е причината и Егмонт да не добавят думата „годишник” върху корицата на „Любими филмови герои: Star Wars”. Иначе, оригиналното заглавие е Star Wars Annual 2015! А британските читатели могат само да ни завиждат, защото у нас „Любими филмови герои: Star Wars” върви и с комплект чудесни цветни стикери!

DSCF4863
DSCF4864

„Любими филмови герои: Star Wars” умело балансира между различни жанрове, съчетавайки в себе си елементи на детска енциклопедия, занимателна книга с игри и загадки, и илюстрован преразказ на „Междузвездни войни”.

Един поглед към съдържанието стига за да се уверим в едно – в рамките на над 60 страници книгата покрива съдържание на всички шест епизода преди „Силата се пробужда”. Започваме с детайлна диаграма с хронологията на Сагата, озаглавена „Възходът и падението на Анакин Скайуокър”. За младото поколение, което все още не е успяло да научи епизодите на двете трилогии наизуст, тази диаграма със сигурност ще помогне да добият цялостна представа за последователността на събитията в предходните филми.

DSCF4858

Книгата продължава, проследявайки ключови събития от началото на „Невидима заплаха” до края на „Завръщането на джедаите”, като в проза за преразказани ключови сцени и битки, допълнени от култови цитати. Разказите и статиите, разбира се, са гарнирани с цветни илюстрации и снимки. Младите падауани ще научат подробности за Ордена на джедаите и техните вечни врагове, Ситите, за зловещата Заповед 66, за емблематичния кораб на Хан Соло, Хилядолетния сокол, ужасяващата Звезда на смъртта и ред други. Ще се запознаят и с едни от най-важните битки от галактическата история! А ако вече сте поотраснал и не сте падауан, е… приемете „Любими филмови герои: Star Wars” като преговор по история, или пък се възползвайте от възможността да споделите книжката с някой малчуган и да се потопите заедно във вълнуващата вселена на Джордж Лукас!

DSCF4867

Статиите и разказите се редуват с ребуси, загадки, лабиринти и дори настолна игра. (Единствената ми забележка е, че трудно ще успеете да играете настолната игра, освен ако не я ксерокопирате, или да отделите двете й страници от книгата, което не бих препоръчал последното).

Ако са ви харесали занимателните книжки „Междузвездни войни” на Егмонт, то не пропускайте и тази! „Любими филмови герои: Star Wars” е чудесно занимание за деца и родители, фенове на Сагата!

p.s. С това ревю приключваме Star Wars изданията на Егмонт от 2015, но не е тайна, че издателството планира да радва феновете и през Новата година! Всъщност, първите две книги за тази година вече са факт! Това са „Фабрика за дроиди” и „Eнциклопедия МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ: СИЛАТА СЕ ПРОБУЖДА”. Те вече са в книжарниците, а в най-скоро време очаквайте техни ревюта и на StarWarsBG.com :)

No comments: