Thursday, January 28, 2016

„Star Wars: Фабрика за дроиди“ – ревю!

Факт е, че за последните три месеца от Егмонт България пуснаха у нас повече български преводи на Star Wars заглавия, от колкото което и да е друго издателство за последните тридесет години. Лично аз съм във възторг от този факт. Отново да чета за „Междузвездни войни” на български е глътка свеж въздух, след като от години нищо ново не се бе появявало на родния пазар, и четях неспирно излизащите комикси и романи на английски. И докато четенето на английски не е проблем за някои от поотрасналите фенове, то за децата почитатели на Сагата определено е пречка.

И именно към децата е насочено и последното издание от Star Wars линията на Егмонт – „Фабрика за дроиди” (оригинално заглавие Star Wars: Droid Factory). Разбира се, в природата на всеки фен и колекционер е неизменно да се вдетенява (в най-добрия смисъл на думата) при вида на книги, играчки или каквито и да било сувенири с любимите си герои. Тъй че, изобщо не би ме учудило, ако стабилна част от тиража отиде у колеги фенове доста над посочената в описанието на сайта на Егмонт „възраст 7+”. Е, всичко над 7 все пак влиза в категорията, нали? ;)

97895427158011453207823

Авторът е Данел Уолъс, отново познато име на феновете. Уолъс е ветеран в Star Wars енциклопедиите от серията Essential Guides, включително е съставител на най-обширния атлас на вселената. В библиографията му са редица статии и материал за ролевите игри по Междузвездни войни. Автор е и на ръководството за комиксите на Дарк Хорс, Star Wars: The Comics Companion. През последните години неговата трилогия The Jedi Path: A Manual for Students of the Force (джедайско ръководство за обучение в Силата), Book of Sith: Secrets from the Dark Side (ситски тайни от Тъмната страна) и The Bounty Hunter Code: From the Files of Boba Fett (кодекс на ловците на глави) се превърна в истински хит сред читателите на Star Wars литература.

Книжката е част от кампанията „Пътуване към Междузвездни войни: Силата се пробужда”, за която вече доста говорихме. Ако сте пропуснали да се осведомите за новите дроиди от галактиката на Лукас чрез „Силата се пробужда – Илюстрована енциклопедия“, то тук можете да наваксате. Страничките не са много, но предлагат сбита информация за най-популярните Star Wars роботи, от астромеханици до зловещите смъртоносни машини на Търговската федерация. Естествено, тук са и главните герои – R2-D2, Трипио и BB-8.

11111

А защо е ФАБРИКА за дроиди ли? Ами, книгата съдържа картонени елементи, чрез които можете да си сглобите прекрасни модели на любимото трио! Моделите са учудващо детайлни и верни на образа на героите, и отговарят на външния им вид във филмите. Трипио е с новата си червена ръка, с която не пропусна да се похвали пред Хан Соло в „Силата се пробужда”. Единственото, което се изисква от вас е да се въоръжите с джедайско търпение! И нека Сръчността бъде с Вас!

SWDroid_UltraBuildit_Cov back1453207826

За да се постигне такова ниво на детайл на хартиените дроиди, някои от елементите са доста малки, и повечето имат множество линии на пречупване и полета за сглобяване. Но никой джедай не бяга от предизвикателствата, нали? По-младите падауани може да имат нужда от помощ от родител или друг майстор-джедай. А те, без съмнение, няма да откажат такова весело семейно забавление и завръщане към часовете по ръчен труд!

22222

Приблизителната височина на моделите е 15 см. за BB-8, 19 см. за Арту и цели 30.5 за Трипио!

Някои от феновете, сдобили се с книжката вече се хвалят със своите готови модели в интернет.
Ето няколко снимки, споделени в Амазон.

CaptureCapture1
(Бележка: Може би забелязвате, че моделите от снимките са снабдени с навиващи се механизми, посредством които роботите се движат. Уви, с това са облагодетелствани единствено тези, които си закупят американското издание. То върви в комплект с няколко лепенки, плакат и два такива механизма, един за Арту и един за BB-8. В България, както и в други европейски държави, в които книгата е преведена и публикувана, тези добавки не са включени)

А вие как ще се справите със сглобяването на дроидите от вашата фабрика? Каним ви да споделите снимки на вашите модели с коментар под статията! Похвалете се със своите междузвездни творения!

За детайлно съдържание на книгата, за превю на част от страниците, както и за директна поръчка от Егмонт България, посетете този линк: http://egmontbulgaria.com/marki-i-geroi-2/mezhduzvezdni-voyni-star-wars-391/fabrika-za-droidi-2728.html

А за подробни ревюта на всички останали Star Wars издания на Егмонт до момента, продължете тук. За ревюта на новите книги и предстоящите издания, както и за всевъзможни новини около Сагата – не спирайте да следите StarWarsBG.com :) И нека Силата бъде с Вас!

No comments: