Sunday, January 24, 2016

Tales From a Galaxy Far, Far Away – ALIENS: All Creatures Great and Small – ревю и подробности за новите герои от „Силата се пробужда“

Не им е лесно на Star Wars феновете в наши дни! Освен, че премиерата на „Силата се пробужда” бе едва преди месец и еуфорията още не е отминала, втори сезон на „Бунтовниците” продължава с пълна сила, а Егмонт България приземиха в родните книжарници цяла флотилия от български преводи на междузвездни заглавия! Не е лесно да следиш всичко и да не изоставаш. А ако освен тези неща се опитваш да следиш и всички западни издания на английски, задачата се усложнява значително! Бих, казал, че ние от StarWarsBG.com се опитваме да го правим, но… както казва Йода, „Do. Or do not. There is no try.” И затова – действаме!

В това ревю искам да ви запозная с първото от четири заглавия, които излязоха под формата на електронни новели преди премиерата на „Силата се пробужда”, и ако притежавате Киндъл или нещо от сорта – продават се в Амазон едва за $1.99 всяко.

Ако пък няма къде да четете електронни книги, то имам за вас добра новина – просто ще трябва да почакате до пети април! Тогава от Дисни Прес пускат на хартия четирите вече издадени електронно истории, заедно с още няколко съвсем нови, в луксозен сборник с твърди корици и 352 страници!

Capture

Автор на новелите е Ландри Уокър (Landry Q. Walker), който многократно е писал истории с героите на Дисни за по-младите читатели („Frozen”, “The Incredibles”, “Tron”…), а освен това е и сценарист на комикси, някои от които от култови поредици (писал е за герои като Батман, Супергърл и Костенурките нинджа например). Работата му по „Междузвездни войни” определено много ми допадна и се надявам да продължат да го ангажират като автор на истории от галактиката на Лукас и за напред! Историите се четат така леко и приятно, че направо летят като комикс. Стилът е вълнуващ и увлекателен, и са подходящи за всяка възраст. Дано да видим и български превод някой ден!

И четирите новели са обединени под банера на кампанията „Пътуване към Междузвездни войни: Силата се пробужда” (Star Wars Journey to the Force Awakens). Като заглавие на отделната поредица пък имаме „Истории от една далечна, далечна галактика – Том І: Извънземни” (Tales From a Galaxy Far, Far Away Volume I: Aliens) – значително по-дълго, от първоначално заплануваното и в последствие отхвърлено заглавие „Създания от Външния пръстен” (Creatures of the Outer Rim). И така, заглавията на новелите предизвикаха насмешка у феновете, защото де факто пълното наименование на всяка новела започва с Journey to Star Wars The Force Awakens: STAR WARS: Tales From a Galaxy Far, Far Away – ALIENS: ………. (последвано от самото заглавие на новелата). Някой там горе, в отдел маркетинг и реклама, май се е попрестарал леко.

Във всеки случай, историите са обединени от една идея – всяка от тях се върти около нов герой, извънземен, който очаквахме да ни бъде представен в „Силата се пробужда”. Трябва да призная, че прочетох новелите още преди премиерата на филма, и се оглеждах да ги зърна на екрана! Някои от тях видях още на първото гледане… други пропуснах. Оглеждах се за тях на второто гледане, но отново не ги видях. И тогава разбрах, че уви, явно някои от чудесните нови герои са паднали жертва на монтажа, и са останали извън филма. Дано ги видим поне в отпадналите сцени!

Освен това, всяка от историите е издържана в стилистиката на определен жанр, приложен в контекста на Междузвездни войни! А ето и историите, в реда, в който ги прочетох аз!

Capture

„All Creatures Great and Small“
Герой: Бобаджо
Място на действието: Джаку и първата Звезда на смъртта
Жанр: Пътуващ разказвач, приказка в приказката
Подобно на: епизод от Jim Henson’s The Storyteller

Бобаджо бе първия ни поглед към ефектите и създанията на Епизод VІІ. Той е създанието, което видяхме зад Джей Джей Ейбрамс в неговото промоционално видео за благотворителната кампания на Omaze. Името му пък бе официално разкрито на Star Wars панела на ежегодния КомикКон в Сан Диего. Може да се каже, че Бобаджо стана знаменитост сред феновете дълго преди премиерата на „Силата се пробужда“. А във самия филм, той се появи за секунда на опашката към Ункар Плут, в Niima Outpost, на Джаку, когато Рей отказва да продаде BB-8. В тази история той ни е представен като пътуващ разказвач и дресьор на екзотични животни. Бобаджо има уникална връзка със своите създания, които пренася в клетки на гърба си – животните притежават интелигентност и способност да комуникират със своя стопанин… може би посредством Силата?

1438040698916Bobbajo-Comic-Con-Panel

В „All Creatures Great and Small“ Бобаджо пристига в малко село, където възнамерява да разведри ежедневието на децата от местното население с една от своите приказки. Скоро обаче селото е нападнато от бандити и търговци на роби. Бобаджо се опитва да успокои уплашените деца с история, според която той се е измъкнал от първата Звезда на смъртта, паралелно с бягството на Принцеса Лея… и ни представя алтернативен вариант за унищожението на имперската станция, според която заслугата не е точно на Люк Скайуокър! А докато разказа тече, как ли ще се справят с надвисналата опасност? Дали ще успеят да надвият търговците на роби?

Коментар (съдържа спойлер за историята на новелата): Първата от историите ми се стори доста необичаен избор за попълнение в новия канон на Дисни. Според историята, има вероятност Люк Скайуокър да не е отговорен за взривяването на Звездата на смъртта! Всъщност, животните на Бобаджо, в усилията си да го измъкнат от килията му и да му осигурят път към свободата, дори се вмъкват в системите на космическата станция. Интелигентните животинки успяват да променят свръзки из схемите по такъв начин, че опит от страна на Империята да използва унищожителния лъч, който помита цели планети би предизвикал самоунищожението на Звездата на смъртта. И така, когато Таркин и компания се канят да стрелят по бунтовниците на Явин… БУМ! А това, че и Люк е пуснал торпедата си кажи-речи по същото време… чисто съвпадение. Историята се заиграва с думите на Оби-Уан, че истината е въпрос на гледна точка. А никога до сега не са ни представяли гледната точна на невидими малки герои, които се спотайват и прокрадват през вентилационни шахти и тунели за техническа поддръжка… Изборът да се пренапише финала на „Нова надежда” е смел, но и доста труден за възприемане. Ако приемем историята на Бобаджо за истина, излиза че Люк, Силата и Оби-Уан играят втора цигулка, план Б, в случай, че животинчетата на Бобаджо не са си свършили работата. Все пак, авторът оставя историята свободна за интерпретация от читателите, и така и не дава доказателства, които да потвърждават разказа на Бобаджо. И въпреки това, разказвачът споделя със слушателите си за ууки в белезници, златист протоколен дроид, и други детайли за бягството на Лея, които няма как да знае, освен ако…? Хммм…

В следващата част на ревюто, очаквайте…

The Faces of Evil
High Noon on Jakku
The Crimson Corsair and the Lost Treasure of Count Dooku

No comments: